Da li znate kako miriše sneg? Ne, nije to samo miris, to je mešavina mirisa, boja i nekog posebnog raspoloženja pred praznike, kada imate utisak da ste magijom preneseni u neko od snegom zavejanih tipičnih sela sa Božićnih čestitki...

Na sneg miriše kada je napolju toliko hladno da svi ubrzavaju korak kako bi što pre pobegli sa ulice i stigli u svoje tople domove, kada se napolju oseća miris drva koja gore u kaminu, a sa terasa i prozora nas pozdravljaju svečano okićene jelke.

 Miris snega za mene je miris sreće i detinjstva, pa me udari tako neka nostalgija i setim se nekog davno prošlog vremena u jednom dalekom gradu, kada sam jedva čekala da se otvori improvizovani novogodišnji market koji je za mene predstavljao ulaz u neki magični svet pun svetlucavih ukrasa i sijalica, gde je uvek vladalo dobro raspoloženje i praznični duh.

Bacala sam se tako u potragu za najlepšim čestitkama i ukrasima za jelku, pažljivo ih birala i nosila kući kao najveću dragocenost koju dete može da poseduje. Divan je osećaj bio probuditi se i ugledati kroz prozor veseli ples krupnih pahulja koje su čitav grad prekrile preko noći i dale mu neki praznični izgled. Još je divniji bio dan proveden na snegu nakon koga me je uvek čekala topla čokolada i kuća koja miriše na sveže kolače.

Danas je, posle mnogo vremena, mirisalo na sneg i na trenutak sam se vratila u detinjstvo i poželela da napravim toplu čokoladu. Ne onu običnu, sa čašom mleka i kakaom, već onu gustu, što strukturom podseća na puding, baš kao što je prave u kafićima a koju ne naručujem jer je prepuna šećera. E baš takvu čokoladu sam uspela da napravim, ali i da odem korak više ka savršenstvu, dodajući joj puter od lešnika koji joj daje neverovatan šmek.

Sastojci:

 1 1/2 šolje mleka od pirinča ili kokosa

2 kašike kakaoa

5-6 urmi

1 kašičica putera od lešnika

1 kašičica kokosovog ulja

1 kašičica vanila ekstrakta

1/4 kašičice himalajske soli

Priprema:

 Sipati mleko u blender pa dodavati, jedan po jedan, sve sastojke sem soli. Mutiti 1-2 minuta dok se urme potpuno ne razbiju. Na srednjoj temperaturi zagrejati toplu čokoladu, dodati Himalajsku so pa dobro promešati i skinuti sa vatre pre nego što provri. Sipati u šolje pa dodati još malo putera od lešnika.

24sata.hr

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori