I dok je nekada davno ukrasti momenat iz vremena koje teče i zauvek ga ovekovečiti bilo privilegija profesionalih fotografa, danas je na dnevnom nivou praksa koja je možda i previše uzela maha, naročito u eri pametnih telefona i u kulturi selfija, koje ne dozvoljavaju da i najsitniji detalj promakne uvek budnom oku objektiva.

Uniformišite svoju fotografiju:

Naravno, ne uvek, ali ponekad može biti interesantno. I ne moraju ove fotografije kada ste isto obučeni, ili slično, biti rezervisane samo za npr. devojačke večeri. I porodične fotografije mogu biti zanimljive kada ih ovako organizujete i "uniformišete". 

Nama su ove fotografije omiljene, sa tzv. nerealnim kadrovima, koji se postižu uz pomoć optičke varke. Tako na primer zgrada može stati u raspon našeg palca i kažiprsta, ako tako namestimo, ili ovaj fantastični primer sa kuvarskim kapama koje su u stvair pečurke - možda će vam poslužiti kaoo inspiracija za neku od vaših narednih fotografija.

Vaša fotografija će uuuuvek biti efektinija ako je kadar dinamičan, jer će samim tim biti i verodostojnija i sličnija onome kako zaista funkcionišemo u realnosti. Hvatajte fotografiju onda kada su svi u nekom pokretu i "svom filmu", i sgurno će biti mnogo interesantnija nego da ste samo statički pozirali. 

Takođe, pomenimo i onu svima omiljenu pozu kada vas foto objektiv uhvati u skoku, a koja se na kraju uvek ispostavi kao fotografija sa velikim brojem "like-ova".

U pomeranju perspektiva dosta toga zavisi i od ugla fotografisanja. Profesinalni fotografi često praktikuju ptičju perspektivu kako bi njihovi kadrovi bili efektniji, plus se na taj način takođe može postići već pominjana "izmenjena stvarnost", kao na primeru gornje fotografije. 

Drugačija, neobična i upečatljiva pozadina je često glavna stvar na fotografiji. Zato obratite pažnju oko sebe, i pronađite neke zanimljive prizore, pejzaže, možda iscrtane grafite na primer, pred kojima možete pozirati.

A ako ste ljubitelj umetničkih kadrova, onih koje vas podsećaju na klasiku i na nekadašnje portrete, onda ne zaboravite da u svojim filterima koristite opciju crno-bele fotografije. Nama se ovi retro kadrovi uvek dopadaju!

I koliko god danas svi pozirali, trudili se da namestimo svolj bolji profil, sve kako bismo ispali savršeno, i dalje su bez konkurencije one spontane fotografije, kada baš i nismo znali da nas hvata oko objektiva, i kada smo na toj fotografiji baš mi, a ne nešto što pokušavamo da budemo. 

malisaveti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori