Kada su poslovi raspremanja i čišćenja u pitanju, verujemo da ni vama nisu omiljeni deo dnevnih ili nedeljnih obaveza, ali su neizbežni. Na to bi mnogi rekli da šta se mora nije teško, a mi bismo dodali da ukoliko već trošimo svoje vreme na ovaj način, onda želimo da se to i isplati - i da naš dom nakon čišćenja i raspremanja stvarno bude čist.

1. Miris može da vas prevari

Svi mi volimo kada nam kuća miriše na čisto. Međutim, postoje i drugačija saznanja. Pojedina istraživanja su pokazala da prostor koji je stvarno čist ne treba da ima nikakav miris. Sa tim u vezi se pominje i korišćenje hemijskih sredstava za čišćenje koja su i zaslužna za postizanje efekta tog mirisa, te se naglašava da ne treba preterivati sa njihovim korišćenjem.

Odnosno - ne treba ih koristiti u što većih količinama samo kako bi vam kuća nakon čišćenja što više mirisala. Dakle, što manje hemije, a kao alternativa vam može poslužiti i neko od prirodnih sredstava.

Dodatni savet - prilikom korišćenja jakih hemijskih sredstava za čišćenje, vodite računa da sve vreme provetravate prostoriju koju čistite, ili da ima dobru ventilaciju. 

2.Ne čitate uputstva na sredstvima za čišćenje

Kao i kod svega ostalo što koristimo, važno je da čitamo uputstva na našim sredstvima za čišćenje. Ne samo da se na taj način upoznajemo sa njihovom pravilnom upotrebom, a samim tim su i rezultati čišćenja vidljiviji, već i izbegavamo eventualne komplikacije koje se mogu odnositi na reakciju konkretnog sredstva na npr. našoj koži.

Zato uvek čitajte sastav - da li je potrebno da nosite zaštitne rukavice, koliko vam je količinski potrebno određenog sredstva za čišćenje, sa koje udaljenosti ga prskate, za šta je tačno namenjeno, da li eventualno treba da odstoji nekoliko minuta pre nego što krenete sa ribanjem određene površine.

 3. Pokušavate da uradite sve odjednom

Često u želji da očistimo svaki kutak, da prebrišemo svaku nepristupačnu površinu i da usput reorganizujemo svoj orman, od kuće napravimo pravi haos. Plus se premorimo i provedemo bukvalno ceo dan u čišćenju, a kako dan odmiče tako i mi imamo manje snage i krećemo da otaljavamo.

Ukoliko vam ovaj scenario zvuči poznato, onda je naš savet da slobodno sebi dozvolite da ne morate baš sve da sredite i očistite odjednom. Organizujte se, napravite plan, i slobodno ostavite nešto za sutradan, ili za sledeću nedelju.

Tako nećete baš ceo dan provesti u čišćenju, i ostaće vam vremena i za uživanje. 

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori