Da li ste znali da je dva sata sjedenja u automobilu za kičmu gore nego osam sati sjedenja u kancelariji? Ne upuštajte se u nepotreban rizik i saznajte šta sve ostavlja doživotne tragove na vašem tijelu.

1. Malo kretanja

Slaba cirkulacija, koja se najčešće javlja kao posljedica nedostatka fizičke aktivnosti, dovodi do zakrčenja arterija, što povećava rizik od moždanog udara. Ukoliko svakodnevno šetate makar 20 minuta ili tri sata jednom nedjeljno, prepolovićete rizik.

2. Mnogo alkohola

Previše alkohola šteti. Treća čaša vina ili piva znatno opterećuje jetru, a koja čašica više može da stvori još veće probleme. Ako želite da sačuvate zdravlje, svake druge nedjelje odredite tri dana kada nećete okusiti alkohol.

3. Cigarete

Pušenje smanjite na minimum jer dovodi do sužavanja krvnih sudova, a samim tim i do pojave hipertenzije. Otrovi iz cigareta ometaju rast i sposobnost regeneracije koštanog tkiva, što u kasnijem dobu može da dovede do osteoporoze. Kad prestanete da pušite, vašem organizmu biće potrebno sedam godina da izbaci sve nakupljene otrove.

4. Opterećenje kičme

Kičma će upamtiti svako preopterećenje. Dva sata sjedenja u automobilu za kičmu je gore nego osam sati sjedenja u kancelariji, jer tamo s vremena na vrijeme ipak ustanete. Kičmeni stub je naročito osjetljiv u predjelu krsta i zato vodite računa o njima. Kad god možete, radite vježbe za jačanje leđnih mišića.

5. Stomačne tegobe

Česte stomačne tegobe mogu da ukazuju na nedostatak vitamina u organizmu. Usled toga dolazi do zadebljavanja sluzokože stomaka, grčeva i bolova. Ako imate problema s probavom, tri puta nedjeljno jedite šargarepu ili kupus sve dok tegobe ne prestanu.

6. Previše mesnih prerađevina

Svakodnevno konzumiranje mesnih prerađevina nije zdravo, jer su ljekari ustanovili da zasićene životinjske masti razgradnjom u našem organizmu stvaraju materije koje povećavaju opasnost od pojave kardiovaskularnih bolesti. Da biste se oslobodili ove nezdrave navike u ishrani, za početak, izaberite jedan dan u nedjelji kada uopšte nećete jesti mesne prerađevine. 

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori