Kada jure za trendovima, mnogi se često izgube u tome, pa prekrše čak i ona osnovna pravila u dizajnu.

Odabir boja za enterijer jedan je od najbitnijih koraka u sređivanju doma. Boje i te kako utiču na cjelokupnu atmosferu doma, pa i na raspoloženje ukućana.

U nastavku slijede neke od najčešćih grešaka koje mnogi prave kada biraju boje za enterijer.

Previše bijelo

Kada je soba kompletno bijela (bijeli zidovi, pod, tepisi, nameštaj, stolarija), djeluje vrlo monotono i dosadno. Zašto ne biste ubacili nekoliko zanimljivih detalja upečatljivih boja? Recimo, jastučiće u bojama, drugačiji tepih, slike i slično. Bijela se odlično slaže sa svakom bojom, i tu njenu prednost treba znati iskoristiti!

Bespotrebno zoniranje bojama

Kada su u pitanju stanovi otvorenog tipa, ljudi često greše kod zoniranja prostora bojama. To znači podjelu zidova po zonama uz pomoć različitih boja. Međutim, često se dešava da stanu zapravo i nije neophodna takva podjela.

Jurenje za trendovima

Kada jure za trendovima, mnogi se često izgube u tome, pa prekrše čak i ona osnovna pravila u dizajnu. Na primjer, nedostatak kontrasta u sobi bež boje, stvara se utisak življenja u kutiji, upravo zbog jednoličnosti i monotonije.

Osvijetljenje

Uvijek treba imati na umu da boje u stanu drugačije izgledaju na prirodnoj dnevnoj svjetlosti, a drugačije noću, pod vještačkim osvijetljenjem. O tome naročito treba voditi računa kod odabira tamnijih boja za stan - potrebno je dosta lampi i sijalica.

Boja poda i plafona na kraju

Boju i meterijal poda istovremeno birajte sa ostatkom boja u stanu. Tepisi i pod i te kako utiču na cjelokupnu impresiju, a isto važi i za plafone.

Pogrešno kombinovanje boja

Kod kombinovanja boja, jednoj uvijek treba da date prioritet. Ona nek vam bude u fokusu. Dakle, ne mogu sve boje biti podjednako zastupljene. Glavna boja treba da zauzima najmanje 60 odsto ukupnog prostora.

Igranje sa kontrastom

Igranje sa kontrastima nije nimalo lako - skoro uvijek ste na granici između dobrog stila i lošeg ukusa. Uvijek postoji rizik da spojite boje koje loše idu jedna s drugom.

Monohromatski stil

Soba mnogo bolje izgleda kada nije u potpunosti jednobojna. Svojoj omiljenoj boji svakako dajte prioritet, ali razbijte jednolikost detaljima u drugim bojama.

Previše živopisnih boja

Previše živopisnih boja na jednom mjestu ima pogrešan efekat, i može da iritira oko. Budite umjereni, neka vam to bude zlatno pravilo kod uređenja doma.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori