Čak i ljudi koji godinama, pa i decenijama kuvaju, nisu nepogrešivi za šporetom!

Ovo su neke od najčešćih grešaka u kuhinji, pa obratite pažnju na njih kad sledeći put uzmete varjaču u ruke.

- Sve kuvate sa maslinovim uljem - Ekstra devičansko maslinovo ulje jeste zdravo i osnova je mediteranske ishrane, ali ne ide u sve. Ne treba da ga koristite na visokim temperaturama, pa ono nije pravi izbor za prženje pomfrita ili bifteka.

- Merite suve sastojke u posudi za merenje tečnosti - Dok u kuvanju i nije toliko važno izmeriti sve sastojke, u pravljenju torti i testa, pravilna gramaža je osnova. Zato ne merite brašno, šećer i ostale suve sastojke u posudi u kojoj merite mleko. Najbolje je da koristite vagu ili specijalnu mericu koja dozvoljava da višak brašna otresete i tako potpuno ispratite recept.

- Stalno koristite tiganj koji se ne lepi - Tiganj sa specijalnim premazom na koji se hrana ne lepi dobar je za palačinke, jaja, tost, ali ne za sva jela.

- Stavljate hladno meso u zagrejan tiganj - Gotovo u svim receptima naći ćete podatak da pre prženja šnicli treba da zagrejete tiganj, ali retko gde piše da u njega ne smete staviti meso iz frižidera. Ako to uradite, rizikujete da spoljašnjost bude gotova, a da šnicla unutra ostane živa. I zato, neka meso prvo "odleži" na sobnoj temperaturi.

- Ne sušite povrće - Kad operete pečurke, spanać, blitvu ili neko drugo povrće, obavezno ga osušite ubrusom, pa tek onda ubacite u tiganj. U suprotnom, povrće će postati gnjecavo kad višak vode dođe u dodir sa uljem.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori