Fejk šminka dostupna je svakom, bilo da zavirite u neku kinesku prodavnicu, bilo da je potražite na "Instragramu" ili sajtovima za onlajn kupovinu. Kopije poznatih brendova prodaju se svuda, a nedavno je otkriveno da ona sadrži mnoge opasne materije.

Čak i američki FBI upozorava na ovu opasnost. Pokazalo se, naime, da je ova šminka puna arsenika, žive, olova, čak i urina i izmeta pacova.

I to ne treba da čudi ako pomislimo na uslove u kojima nastaje. A

mnoge dame ne razmišljaju o tome, već samo požele da po vrlo povoljnoj ceni dođu do brendova kao što su "Naked", "Mac", "Too Faced", iako su sve to kopije, koje se teško i mogu nazvati šminkom. Pakovanje skoro isto, ali od sastava i porekla ni traga.

Ekipa Blica pitala je dermatologa Svetlanu Minić koliko je opasna ovakva šminka i koje su moguće posledice.

- Kozmetički preparati pre svega treba da budu bezbedni. Postoji pravilnik kojeg proizvođači treba da se pridržavaju. Takođe, postoje supstance koje su strogo zabranjene i ne smeju se koristiti. Ovi preparati nikako ne smeju da sadrže materije koje mogu ugroziti zdravlje. Tako u šminki ne sme biti toksičnih materija, teških metala, lekova, alergena… – kaže dermatolog Svetlana Minić i napominje da je svaki proizvođač dužan da na etiketu stavi rok trajanja i sastav preparata.

Ona ističe i da korišćenje kozmetičkih preparata koji su na tržište stigli ilegalnim kanalima može da bude opasno. Oni nisu prošli proveru, ne zna se šta sadrže, a zbog niske cene imaju kupce.

- Takve preparate treba izbegavati. Neke supstance mogu sadržati teške metale koji se resorbuju i nagomilavaju u organizmu, na primer, olovo. Neke sadrže kancerogene materije. Takođe, uz ove proizvode veća je verovatnoća za nastanak kontaktnih i alergijskih ekcema -zaključuje Svetlana Minić.Zato, ukoliko nemate dovoljno sredstava za željeni brend, ili pazarite šminku nekog jeftinijeg, ali proverenog proizvođača ili se nemojte šminkati. Preparati nepoznatog sastava i porekla najgora su opcija.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori