Nije bitno da li ste kupili svežu veknu u pekari ili već zapakovan hleb u supermarketu, velika je šansa da ga u svakom slučaju držite na potpuno pogrešnom mestu!

Bilo da ga držite u korpici za hleb ili na kuhinjskom pultu, u svakom slučaju grešite. Jer, hleb može da vam traje mnogo, mnogo duže od jednog dana - ukoliko znate gde treba da ga stavite, a to je većini nas najnelogičnije mesto od svih.

U pitanju je frižider ili čak i zamrzivač.

Naime, izveštaj na temu istraživanja hrane i njenog skladištenja koje je sproveo univerzitet u Nebraski pokazao je da će hleb, gde god ga držali, ukoliko je na sobnoj temperaturi, propasti za najduže nedelju dana, a često i kraće. Na sve to, kako spore buđi koje vazduhom putuju do hleba, imaju dugačke korene, često im treba više dana da se pokažu u plavo-zelenoj nijansi po kojoj ih prepoznajemo. Dotle su i dalje na hlebu, ali mi toga nismo svesni.

Zato je, kažu naučnici, zamrzivač ili frižider idealno mesto za hleb.

Time se šansa da se buđ pojavi na hlebu minimalizuje, i smanjuje se količina bačene hrane. Ne samo to, tako vaša vekna može da traje i tri meseca, a da deluje sveže kao da je upravo kupljena.

KAKO ČUVATI HLEB U ZAMRZIVAČU?

Prvo, pripremite hleb za hladnu temperaturu. Isecite ga na parčiće ako ste sigurni da ga nećete pojesti celog u narednih par dana kako ga ne biste stalno odmrzavali i zamrzavali, čime ćete mu pokvariti ukus.

Odvojene parčiće smestite u kese za zamrzivač, izbacite vazduh iz njih i dobro ih zatvorite.

Ovo važi za hleb za koji ste uvereni da ga nećete jesti u narednih par dana, u suprotnom, biće mu sasvim dobro i u frižideru. Naravno, i u frižideru će stajati u dobro zatvorenoj kesi za zamrzivač.

ŠTA KADA HOĆETE DA GA POJEDETE?

Nemojte ga odmrzavati na pultu, jer tako dobijate ukus starog hleba. Zagrejte ga ili u mikrotalasnoj na 15 do 25 sekundi (time dobijate svež hleb, kao upravo ispečen), a dodatni minut će ga tostirati.Ako nemate mikrotalasnu, onda ga stavite na foliju pa na rešetku od rerne na 160 stepeni na nekih pet minuta.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori