Naturolog Georgije Nazarov savetuje da se žitarice i povrće jedu sirovi

ŽITARICE je najzdravije jesti u sirovom stanju, a naturolozi se zalažu da se jede i termički neobrađen pirinač.

 Sveže žitarice je najjednostavnije jesti ujutru za doručak, a naročito je lako jesti heljdu koja se potopi u vodu prethodne noći. Tako se brzo uklanja fitinska kiselina i bude spremna ujutro. Uveče se, dakle, heljda opere i potopi, a ujutru kuva nekoliko minuta, i uz malo maslinovog ulja i semenki suncokreta i bundeve, spremna je za jelo.

Ovsene mekinje su naročito popularne među onima koji drže dijetu, a jedu se uz jogurt. Međutim, svež može da se jede i pirinač.

- Integralni pirinač, kao i većinu drugih žitarica, možemo iskoristiti u sirovom stanju, što je mnogo zdravija varijanta - kaže Georgij Nazarov, naturolog. - Jedan od načina upotrebe žitarica u sirovom stanju je da se samelju u mlinu za kafu i napravi mešavina pola-pola sa mlevenim semenkama lana, bundeve, susama (sirovim). Treba dodati malo jabukovog sirćeta, maslinovog i lanenog ulja, pšeničnih klica i začine kao što su kari, đumbir, mlevena slačica, tucana ljuta paprika i biber.

Ova mešavina može da se obogati i dodavanjem mlevenih algi. Ukoliko se sve ovo pomeša do konzistencije gustog namaza, može se uživati u veoma kvalitetnom obroku sa integralnim hlebom ili čapatijem. Uz sve to je neizostavna salata od sirovog sezonskog povrća.

Organizmu je dnevno neophodno da pojede 400 grama povrća, a mnogi misle da je dovoljno da polovinu jedu svežu, a ostatak obaren. Da li je to zdravo?

- Možete da ih mešate, ali na svoju štetu - ističe Nazarov. - Što više termički obrađenog povrća koristimo u ishrani, sve više ćemo smanjivati izdržljivost, imuni sistem, minerale, vitamine i proteine. Predlažem da što više povrća koristimo u sirovom stanju, a kada ga termički obrađujemo da to bude na najmanje štetan način, obradom na pari i u minimalnoj količini vode u glinenoj ili vatrostalnoj posudi. Prihvatljivo je i pečenje, ali ne ugljenisanje, kao što ljudi rade sa krompirom ili bundevom.

NE ZAGREVATI MASLINOVO ULjE

MASLINOVO ulje je najbolje koristiti bez termičke obrade, smatra Nazarov. Da bi se maksimalno iskoristile dobre osobine maslinovog ulja treba uvek da se jede sveže, u salati ili u glavnom jelu, ali tek kada se prohladi. Poželjno je da se ovako dnevno unese jedna supena kašika maslinovog ulja uz svaki obrok. U isto vreme masline se uvek ispiraju u vodi da bi se skinula so.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori