Čuvanje hrane u zamrzivaču štedi novac i vreme. Evo nekih namirnica koje mogu da se zamrzavaju, ali se toga najčešće ne setimo:

Luk

Očišćen, ili očišćen i iseckan, luk u kesici ili posudici za zamrzavanje možete čuvati do šest meseci. Kad ste u gužvi, samo ga izvadite u ubacite u šerpu ili tiganj i pripremajte na uobičajen način.

Jaja

Sirova jaja možete čuvati u zamrzivaču do godinu dana. Razbijete ljusku, sadržaj sipate u plastične posude ili posude za led (ako imate malo veće). Pre zamrzavanja, možete dodati i recimo iseckani peršun ili začine koje volite i imate spremnu "smesu" za omlet kad vam zatreba.

Sir

Mocarela moće da se čuva u zamrzivaču do šest meseci. Ako pravite picu, na primer, ne morate ni da odmrzavate sir, samo ga izrendate i pospete odozgo.

Kokosovo mleko

Kad otvorite kokosovo mleko, rok trajanja je svega nekoliko dana. Ako znate da ga nećete potrošiti, ostatak sipajte u posude za led i zamrznite. Zamrznuto, može da se čuva do tri meseca.

Tamnozeleno lisnato povrće

Ako želite da imate spremno povrće na dohvat ruke, operite ga, blanširajte (ubacite na kratko u ključalu vodu) pošto će to sačuvati ukus i boju, rashladite ga pod mlazom vode, dobro iscedite i zamrznite. Tako može da traje do šest meseci.

Slanina

Slaninu iseckajte na kockice i zamrznite je u običnoj foliji. Tako možete da je čuvate do tri meseca, a kad poželite da je dodate u omlet ili preliv za pastu, samo je ubacite tako zamrznutu u jelo koje pripremate.

Orašasto voće

Orahe, lešnike, bademe ispecite u rerni, a zatim ih zamrznite. Tako možete da ih čuvate do šest meseci. Pre upotrebe, ubacite ih na kratko u rernu da "dođu sebi".

Mleko

Mleko u zamrzivaču možete čuvati do šest meseci. Ali, pre nego što stavite tetrapak u friz, popijte malo, pošto smrznuto mleko ima veću zapreminu. Ako volite kafu i smutije s mlekom, zamrznite ga u posudi za led, tako ćete imati spreman "dodatak" omiljenom napitku.

Brašno

Ovo je naročito zgodno za brašno od integralnih žitarica, pošto se ono brže kvari. Ali, pre upotrebe ga izvadite na sobnu temperaturu. Brašno u zamrzivaču može da stoji koliko god hoćete, piše "Dejli mejl".

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori