Ako ste ikada zapazili brojeve na dnu pakovanja za mlijeko, trebali biste znati da oni nisu tu slučajno.

Brojevi koji se nalate na pakiranju mlijeka variraju od 1-5 ili od 1- 6 u nekim zemljama…

Međutim, oni kriju dvije tajne. Prva tajna koja je uplašila mnoge ljude jeste broj koji označava broj rokova upotrebe mlijeka, tačnije, koliko puta je istekao i koliko puta je proizvođač prerađivao mlijeko.

Mlijeko kojem prođe rok trajanja, s polica prodavnica šalje se nazad proizvođaču koji, ima zakonsko dopuštenje da ponovi proces pasterizacije, te ga vrati nazad na tržište.

Mlijeko kojem je istekao rok se obrađuje na 190 stepeni, a zatim se vraća na tržišta i prodavnice prehrambenih proizvoda. Proizvođačima je dozvoljeno da prerađuju mlijeko do 5 puta, ali moraju odštampati tačan broj puta koliko se preradi.

Dakle, na dnu pakovanja za mlijeko možete naći štampane brojeve, 1,2,3,4,5 i 6, ali takođe možete primijetiti da jedan od ovih brojeva nedostaje. Broj koji nedostaje zapravo pokazuje koliko puta je prerađivano mlijeko. Na primjer, vidite brojeve 12346, a možete primijetiti da broj 5 nedostaje. To znači da se mlijeko preradi tačno 5 puta. Sa druge strane, na nekim paketima vidjet ćete samo jedan broj, što znači da ovaj broj predstavlja potpuno istu stvar.

Ipak, u mnogim zemljama, prerada mlijeka je legalna, i to je činjenica koja potvrđuje gore navedeno.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori