Jeli ste ukusnu začinjenu salatu ili fine pržene krumpiriće i u trenutku nepažnje komadić vam je odletio u krilo pa sada imate krasnu masnu mrlju na svojim hlačama. 

Prije nego što automatski ubacite prljavu odjeću u perilicu, poslužite se jednim malim trikom kako biste olakšali skidanje te nesretne mrlje. Umjesto da koristite dodatne deterdžente za natapanje i pranje zamašćene odjeće, obična kreda za pisanje po ploči učinit će čuda!

Kako i zašto?

Klasičnom kredom izribajte dobro mrlju na tkanini i pustite sat vremena da djeluje. Kreda izvlači ulje i masnoću van iz tkanine i pomaže da se mrlja osuši omogućavajući tako da se odjeća lakše opere. Nakon što ste istresli višak krede (a time i višak ulja), provjerite stanje mrlje, po potrebi ponovite postupak pa stavite hlače na pranje i operite kao što to i inače činite. Ovaj trik odlično funkcionira na tamnijim komadima odjeće ili tkaninama s uzorcima koje će same po sebi sakriti moguće ostatke mrlja od masne šminke, slanine, umaka ili ulja. Na sličan način djeluju i dječji puder ili, pak, soda bikarbona čiji će prah upiti višak masnoće i pomoći vašoj perilici u borbi protiv mrlja.

Napomena: ovaj trik slabije funkcionira na svijetlim tkaninama pa se s tim mrljama ipak morate boriti jačim sredstvima.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori