Sećam se da sam i ja kao mala stalno gledala sebe u ogledalu i pamtila svaku tačkicu koju bih primetila i nabrajala sam sebi šta bih sve promenila.

Postala sam opsednuta svojim nesavršenostima i sećam se da sam u tom periodu patila od mnogo poremećaja u ishrani. I sada kada vidim da se moja ćerka ovako ponaša dođe mi da iskočim iz svoje kože. Zabrinuta sam i to veoma.

Ne mogu da prestanem da razmišljam o tome šta misli dok se tako ogleda i kako će to da utiče na njeno samopouzdanje u budućnosti, na razvoj njene ličnosti, lepote, identiteta i vlastitog tela. Hoće li imati pozitivnu ili negativnu sliku o sebi?

Mislim da stalno posmatranje u ogledalima nije dobro za nju i zaista se trudim da deci pokažem kako lepota dolazi iznutra i da je u oku posmatrača. Ne mora da izgleda kao Diznijeva princeza, bela i mršava, plava i konvencionalno lepa da bi stvarno bila lepa. Ceo svet devojčicama šalje mnogo jače i pogrešne poruke.

Ja u njoj i dalje vidim bebu, a ona sada stoji ispred ogledala i stavlja nakit i usklađuje odeću, popravlja frizuru i opsednuta je spoljašnjim izgledom. Želim da prihvati svoj odraz u ogledalu i da ne brine o tome dopada li se on drugoj deci u školi. Ali živimo u kulturi koja nas stalno bombarduje porukama i slikama o tome kako trebamo da izgledamo.

Tek je krenula u osnovnu školu a već je opsednuta s time da ima savršenu odeću, a kada se to ne dogodi ili je neko ismeje zbog odeće, zbog kose ili ožiljka na obrazu – to joj slama srce. Ja imam momente volim te – mrzim te sa ogledalima, obožavam šminku i tek sam sada kao 39-godišnja žena počela da izlazim iz kuće bez šminke. Boli me što moja ćerka već sada misli kako ne izgleda lepo i nije u tome jedina. 50 odsto devojčica volelo bi da su mršavije, broj poremećaja u ishrani je u porastu kod dece, a čak 25 odsto dece je na nekoj dijeti.

Deca jako rano počnu da se upoređuju sa drugima i da se ugledaju na njih. Ideali koji im se plasiraju su potpuno pogrešni: mršavost, mladost i konvencionalna lepota. Ne želim to za moju ćerku! Ne želim da nauči kako je nečiji izgled idealan i kako bi ona trebala tako da izgleda ako želi da bude prihvaćena i da bude lepa zbog drugih.

Svet je postao užasno mesto za devojčice i žene. Ja se kao roditelj trudim da izgovorim prave reči i da mojoj ćerki dam snagu da se pogleda u ogledalo i da joj se ono što vidi dopadne. Uplašena sam jer to što radim nije dovoljno, napisala je ova majka.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori