Čim krenu lepi dani, preporučuje se temeljno čišćenje kompletnog vozila, ali posebnu pažnju treba obratiti na vitalne delove poput izduvnog sistema, lonca, kočionog sistema i amortizera kao i njihovih opruga.

Temeljinim pranjem automobila u samouslužnim autoperionicama lako ćete otkloniti svu prljavštinu s vozila, ali i sprečiti propadanje laka na metalnim i plastičnim površinama automobila. Prilikom pranja obavezno pripazite na moguća već vidljiva oštećenja. Mlaz pokušajte da držaite 20-ak centimetara od vozila.

Nakon skidanja soli i prljavštine, automobil treba dobro oprati za to predviđenim šamponom, ali nikako nije dovoljno samo pranje pomoću mlaznica sa visokim pritiskom vode iz samouslužnih autopraonica. Valja zasukati rukave i pomoću starog, dobrog sunđera istrljati celu površinu automobila i tek nakon toga isprati vozilo pomoću "miniwasha".

Kada je posao ispiranja i pranja završen, vozilo valja dobro zaštiti kako biste bili sigurni da se prljavština neće vratiti i da će lak na vozilu ostati sačuvan, a to ćete učiniti nanošenjem zaštitnog voska. Vosak će vozilu dati podatan sjaj, ali će i poslužiti kao zaštita.

Za vitalne delove potražite profesionalne autoperionice koje poseduju takozvane "rupe" pomoću kojih se na podu automobila skida sva plastika i temeljno se peru delovi ispod kao i šasija automobila. Uz to, na pod se nanosi zaštitni sloj hemikalija na bazi ulja koje će ubuduće sprečiti skupljanje naslaga soli i prljavština na pod auta.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori