Prema stručnjacima za ishranuzamrznuto povrće i drugi proizvodi često su hranljiviji od svežih namirnica, jer su ubrani na vrhuncu zrelosti kada je njihova hranljiva vrednost na najvišem nivou.

Brokoli

Brokoli je bogat vitaminima A i C i visokim sadržajem vlakana, ovaj rođak karfiola se smatra super hranom. Ali hranljive vrednosti brokolija opadaju nakon samo jednog dana držanja u frižideru. Zbog toga je zdravije da ga kupujete u zaleđenom stanju.

Šargarepa

Šargarepa postane gumena nakon samo nekoliko dana stajanja u frižideru, pri čemu se smanjuje prisustvo beta karotena u njoj. Ali još uvek možete imati lepu kožu i odličan vid, zahvaljujući šargarepi u smrznutom stanju.

Spanać

Spanać izgubi sve što je u njemu vredno za samo nedelju dana stajanja u frižideru. Smrznuti spanać će zadržati status super hrane nedeljama, pa se iz toga preporučuje u ovom obliku.

Bobičasto voće

Kupina, maline, borovnice i jagode su odlični antioksidanti, ali pošto počinju da gube svoje hranljive materije samo par minuta nakon što budu ubrane, a onda često stoje na polici neke radnje danima, i kada ih kupite one više nemaju svoju prvobitnu vrednost.

Zamrznuto voće, već ima smisla kupovati, jer su mu sve hranljive vrednosti zadržane.

Grašak

Smrznuti grašak je veoma jednostavan za pripremu i ne zahteva mnogo vremena, za razliku od svežeg.

Morski plodovi

Kada kupujete smrznute morske plodove pogledajte sastojke na ambalaži. Ako sadrži natrijum, šećer ili hemikalije, to nije dobro uzimati. Govorimo o smrznutim morskim plodovima bez aditiva.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori