Voda čini dve trećine telesne tečnosti i učestvuje u različitim fiziološkim procesima, a iz tela iščezava na nekoliko načina – mokrenjem, znojenjem, putem stolice, disanjem.

Zbog toga treba da je pijete tokom celog dana, po principu često, a malo. Jedino ne treba da je uzimate za vreme i – prvih pola sata posle jela.

Onda ometa varenje, izazivajući nadimanje, gasove, podrigivanje… Ali to nije sve što treba da znate o konzumaciji vode.

Preporuka je da pijete toplu ili vodu sobne temperature. Jer, kad se unese nešto hladno u organizam, automatski se aktiviraju mehanizmi za termoregulaciju, pa se, umesto na razgradnju hrane, energija troši na podizanje unutrašnje telesne temperature.Voda čini 75% tela, a 94% krvi, što je najbolji pokazatelj njene važnosti za organizam. Presudno utiče na mnoge telesne procese, pa i na alkalizaciju. Zato pijte najmanje litar i po vode dnevno, ali ne iz dva-tri puta. Rasporedite tu količinu na osam čaša. Nije poenta samo da ispijete preporučeni dnevni unos, bitno je i da redovno hidrirate organizam. A da li vam je organizam dovoljno hidriran ili nije, u svakom momentu možete saznati tako što ćete zavrnuti kožu na laktu. Ako ona i nekoliko sekundi nakon toga ostane u istom položaju, naborana – znači da treba da pijete vodu u kraćim razmacima. Dodatni savet: Za jači alkalizujući efekat, u vodu ponekad dodajte limunov sok ili razmutite navrh kašičice đumbira.

malisaveti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori