Zavese su svakako jedan od najbitnijih detalja u svakom domu, kako u praktičnom, tako i u estetskom smislu.

Zato, obe ove stavke treba da imate u vidu kada birate, odnosno kada kupujete nove zavese. Verovatno će vas mnoge zavese očarati kada uđete u radnju, ali baš tada treba da budete najobazriviji, jer nije svaka lepa zavesa  - zavesa baš za vaš dom.

Kvalitet i dizajin pojedinih zavesa se ne mogu osporiti, ali morate da razmislite da li je upravo ta zavesa za vašu kuću ili vaš stan. Pored ovog detalja, morate obratiti pažnju i na ostale ne tako manje važne detalje.

Najčešća greška - pogrešna dužina zavese

Ovo nije greška samo tehničke prirode i pogrešna procena u vidu nekoliko centimetara. Ovde su greške zapravo mnogo veće. Na primer, zavese do poda tamo gde im nije mesto. Najviše morate voditi računa kada su u pitanju dnevne sobe i dužine zavesa. Naime, ukoliko želite da zavese budu do poda, onda dobro izmerite, jer je najveća greška da vam se zavesa čak i milimetar vuče po podu.

To odaje utisak da ste nezainteresovani, da ne brinete o detaljima, da vam to nije važno i slično. Previše kratke ili previše duge zavese zaista kvare celokupan utisak. Ukoliko su vam prozori mali, onda nemojte preterivati koristeći glomazne zavese, već njihovu veličinu i dužinu prilagodite prozorima, ali i celokupnom enterijeru.

Greška broj dva - previše tamna zavesa za dnevnu sobu

Dnevna svetlost je i te kako bitna i treba je uvek i što više koristiti. Previše tamne zavese mogu da spreče da sva potrebna svetlost dopre u vaš dom.

Takođe, one mogu stvoriti utisak mnogo mračnije prostorije, nego što to zaista jeste. Kada je prostorija mračnija, onda izgleda depresivnije, kako za ljude koji tu stanuju, tako i za goste. Dnevna soba treba da bude prostor gde ćete uživati sa članovima porodice, ali i sa prijateljima. Zato, ako birate rolo zavese, potrudite se da ne pokvare vaš užitak.

Previše monotone zavese

I previše monotone zavese mogu da pokvare vaš užitak. U ovom slučaju u obzir se moraju uzeti i ostale stvari. Ukoliko vam je u dnevnoj ili spavaćoj sobi sav nameštaj u istoj boji, a ako onda i sve ostalo poput tepiha, polica, zavesa imate u istoj boji, onda će vaša prostorija odisati mnotonošću i dosadom. U takvoj prostoriji nećete imati motivaciju, niti inspiraciju da radite bilo šta. Ta soba će negativno uticati na vaše raspoloženje.

Zato, morate kombinovati što više boja je moguće, jer samo na taj način možete podstaći kako sebe tako i druge. Zato su i u ovom slučaju zavese jako bitne.

Naravno da treba da se trudite da vaše zavese ne odskaču od vašeg nameštaja i ostalih detalja, ali isto tako treba da se trudite da upravo zavesama stvorite jednu potpuno drugačiju sliku. Vesele, žive boje, tople, mirne i ostale  - sve je to podnošljivo, ukoliko znate da ih kombinujete.

Zavese od loših materijala

Zavese koje se lako gužvaju, koje se brzo prljaju, koje blede, koje se lako cepaju ili koje brzo upijaju negativne mirise su jako loše zavese. Morate izabrati zavese od jako dobrih materijala, ukoliko želite da vam traju i da ne menjaju svoju strukturu, kao ni boju.

Zavesa će vrlo loše izgledati ukoliko izbledi, promeni boju od sunca ili slično. Sa zavesama od vrhunskih materijala nećete imati taj problem.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori