Testirani "trikovi" koji se najčešće preporučuju za lakše i jednostavnije održavanje kuće. Evo koji stvarno pomažu, a koji su potpuno beskorisni.

Ovi saveti "ne rade"

So ne uklanja fleke od cvekle. Stavljanje sirćeta na dasku za seckanje neće sprečiti "plakanje" dok seckate luk. Glancanje unutrašnjom stranom kore od banane neće osvežiti predmete od kože. Suve kesice čaja neće ukloniti neprijatan miris cipela koliko god ih držali unutra.

Sipanje limunade u vazu sa cvećem ili glancanje ogledala penom za brijanje zvuči prilično ekscentrično, ali ova dva saveta su na listi onih najboljih za lepšu, čistiju kuću.

Eksperti za održavanje domaćinstava testirali su 11 "životnih" trikova, i utvrdili da sedam saveta zaista pomaže, prenosi "Dejli mejl".

Pena za brijanje protiv zamagljivanja ogledala

Kad sređujete kupatilo, malo pene za brijanje stavite na čistu krpu, dobro izglancajte ogledalo, dok ne zablista. Posle tuširanja, koliko god vi voleli vrelu vodu, ogledalo neće biti zamagljeno. Jedino što može da se pojavi je minimalna kondenzacija koja vam neće smetati u ogledanju. Ako se pitate zašto isti efekat ne daju sredstva za čišćenje stakla, stručnjaci kažu da se najverovatnije radi o tome da ona sprečavaju stvaranje kapljica, tako da se para u tankom sloju raširi po površini ogledala.

Sirće protiv duvanskog dima

Ako ste imali goste, a kod vas u kući se puši, prijatno veče završiće se sobom punom dima i neprijatnog mirisa ustajalog duvana. Stavite u nekoliko plićih posudica malo sirćeta, rasporedite ih po sobi i zatvorite vrata. Posle nekog vremena, smrad će nestati pošto kiselost sirćeta pomaže u neutralizaciji alkalnih materija koje su odgovorne za neprijatan miris dima.

Limunada produžava vek sečenom cveću

Da bi cveće duže trajalo, neki ljudi u vodu dodaju aspirin, neki tečnu hranu za saksijske biljke, ali najbolji efekat daje limunada, zbog antibakterijskih svojstava i šećera koji hrani cveće.

Sapun može da "podmaže" rajsferšlus

Ovo je prilično efikasan trik, ali ako vam rajsferšlus pravi problem, moraćete s vremena na vreme da ga ponovite. Jedino na šta bi trebalo da obratite pažnju je da sapun ne dođe u dodir sa materijalom, već samo sa metalnim delom rajsferšlusa.

Lak za kosu uklanja mrlje s tvrdih površina

Ako na fleku od hemijske olovke na primer naprskate malo laka za kosu, ona će se zapeniti i rastopiti, a onda je dovoljno da je obrišete papirnim ubrusom. Lak za kosu uklanja i fleke od belog i crnog vina s pamučnih tkanina, ali se isflekani komad mora oprati odmah nakon tretiranja lakom za kosu.

Pegla će skinuti vosak s odeće

Ako vam je nesrećnim sticajem okolnosti vosak dospeo na stolnjak ili na garderobu, prvo sačekajte da se stegne. Zatim što više voska sastružite tupom stranom noža, a onda fleku prekrijte kuhinjskim ubrusom zagrejte peglu i prislonite na ubrus. Toplota će rastopiti vosak, a tako rastopljenog ubrus će ga upiti. Na kraju isflekan komad operite na uobičajen način.

Omekšivač "gasi" statički elektricitet

Ako vam se "elektrišu" neki komadi garderobe, malo omekšivača za veš stavite na dlanove, pa ovlaš pređite preko "problematičnog" odevnog predmeta koji ste obukli. Omekšivač materijalu daje pozitivno naelektrisanje koje neutrališe ono negativno koje dovodi do statičkog elektiriciteta.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori