Redovno perete kosu i vodite računa o higijeni, ali šta je sa češljem i četkom? Obratite pažnju jer zbog tih sitnica možete da dobijete ozbiljne zdravstvene probleme.

Naime, češalj ili četku koju najčešće koristite trebali redovno da perete. Stručnjaci savetuju da to radite jednom nedeljno, mada ističu da tu naviku ima veoma mali broj ljudi, iako prljave četke mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Od zapetljanih dlaka do ostataka proizvoda za oblikovanje kose, ono što se u četkama gomila uglavnom je vidljivo golim oku. Ali tu je i niz nevidljivih "stanovnika", mrtvih ćelija kože koje stvaraju plodno tlo za razvoj i rast bakterija i plesni, što povećava rizik od infekcija.

 Sitni organizmi borave na češlju pomažu i u bržem prljanju kose, pa je mogu zamastiti i neposredno nakon pranja, a upravo zbog toga, stručnjaci savetuju da češljeve i četke perete češće, najbolje bi bilo da to radite pre pranje kose.

Što se tiče postupka njihovog pranja, on je poprilično jednostavan i sve što vam treba jeste malo sapuna ili dečijeg šampona i mlaka voda. Češljeve i četke nakon pranja obavezno ostavite da se osuše do kraja.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori