Naša planeta puna je čuda, ali i luckastih ideja pojedinaca, koje su neki čak uspeli da pretoče u stvarnost... Tako su, iz čiste "dosade", nastali i neki krajnje nesvakidašnji restorani u kojima imate priliku da obedujete potpuno goli, u grobnoj tišini, ili mrklom mraku, ili na samoj litici... Pa, da li biste ručali u njima?

Jedite na nebu

Za sve one koji se ne plaže visine ili su adrenalinski zavisnici, u Belgiji postoji "Nebeski restoran" koji svoje goste poslužuje na 150 metara iznad zemlje. Restoran ima mesta za 22 osobe, a sto i stolice su posebno izrađeni. Zanimljivo je što ovaj restoran nudi i posebnu uslugu - za 10.000 dolara on može da "doleti" na bilo koje mesto u Belgiji na kom želite da jedete.

Ručak sa mrtvima

U ovom indijskom restoranu bukvalno vlada grobna tišina. Vlasnik je otvorio lokal na ivici groblja, pa je odlučio da ih zadrži i oko samih grobnica postavi stolove. Ironično ga je nazvao "Novi srećni restoran".

Restoran na litici

Ukoliko nemate strah od visine i voleli biste drugačiji doživljaj hrane, postoji restoran Fangveng u kineskoj provinciji Hubeji. On se nalazi iznad kanjona, a sami stolovi su u pećini, tako da je pogled fantastičan.

Gola večera

Jednom mesečno, restoran u Menhetnu ogranizuje večeru kojoj možete da prisustvujete samo ako ste potpuno bez odeće. Prozori su zatamnjeni, nema vruće supe, svako donosi neki peškir ili jastuče koje stavlja na stolicu, a jedino su konobari ti koji su obučeni.

Večera u tišini

U Grinpointu u Bruklinu postoji restoran u kome je zabranjen razgovor. Vlasnik je došao na tu ideju posle nekoliko godina provedenih u budističkom hramu. Restoran ima 25 mesta, a mesto je postalo veoma popularno, pa se rezerviše danima unapred, kako bi ljudi uživali u privilegiji uživanja u hrani bez ijednog zvuka.

Obedujte u potpunom mraku

U Londonu postoji restoran gde je jede u mrklom mraku. Ideja je da se suzbije dominantno čulo vida i da čulo ukusa preuzme primat. Stručnjaci tvrde da je ovo dobar projekat, jer se obrok ne ocenjuje unapred po izgledu i dekoraciji, već je ukus (eventualno i miris) presudan. 

Stolovi samo za jednu osobu

Ukoliko volite da jedete sami, ili jednostavno nemate odgovarajuće društvo, u Amsterdamu se nalazi restoran u kome samo postoje stolovi za jednu osobu. Vlasnica Marina Van Gur, izjavila je da se nada da će na ovaj način razbiti predrasude koje vladaju o onima koji vole da jedu sami, odnosno da je to sasvim u redu i da nije ništa negativno.

Ekskluzivna večera na koju se čeka pet godina

Naoružajte se strpljenjem - čekanje na rezervaciju u ovom restoranu traje čak pola decenije. Nalazi se u podrumu u Njujorku, a tajna je u tome što se svaki obrok pravi isključivo od sastojaka koji su oni uzgajili. Svaki obrok je jedinstven i dolazi iz njihove bašte, uključujući i osnovne sastojke kao što su brašno, ulje... Cena večere je oko 200 dolara, ali vremena da skupite tu količinu novca imate na pretek.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori