Da li gost koji ulazi u dom treba da se izuje kako ne bi uprljao čupavog ljubimca koji leži na podu vašeg dnevnog boravka? Koliko vremena treba odvojiti za čišćenje podnih prostirki u kući?

Dokle će se više pisati kretenski tekstovi koji nas savetuje kako da "lako" očistimo tepih? Tako nešto ne postoji!

 Svuda u normalnom svetu tepih je prošlost ili ga nikada nije ni bilo. Jedino se njegovo veličanstvo tepih zadržao u ovoj nesrećnoj turskoj kasabi Srbistanu. Idealan je da pokrije dotrajali, ispucali i podignuti laminat, a jezivo-tužna istina i strogo čuvana tajna je da se neretko stavlja i umesto parketa. Kao, ako stavite dovoljno šaren tepih niko neće primetiti šta (ni)je ispod.

 Tepih je odraz vašeg stila i ljubavi prema umetnosti pošto slike u stanu nemate, eventualno na zidu imate neki zidni kalendar koji je štampala vaša propala fabrika. Budimo realni. Fabrika, ne firma.

Počnimo od resa - njihova belina i bujnost skoro da su postali statusni simbol.Poželjno je da, poput grive rasnog konja, budu lepo raščeljane i bele. Rese su sastavni deo vašeg tepiha i glavni pokazatelj njegovog zdravlja. Iseći domaćici rese na tepihu, isto je kao obrijati je do glave i tako je prošetati čaršijom.

 Ipak, osnovna namena tepiha vezana je za goste. Tepih je lakmus papir vašeg socijalnog života. Ako li tepih nije usisan i rese nisu spremne za gosta, poseta se momentalno odlaže! 

 Dakle, pošto se lepo rukujete i iscmačete na vratima i gost krene da uđe u dnevnu sobu, vi za pola sekunde duže zadržite njegovu ruku u vašoj i blaženo oborite pogled na njegove cipele. To je signal gostu koji upućuje na nešto duže zadržavanje u predsoblju. Jedini razlog za to je naravno– izuvanje.

 Gost poslušno kreće da skida cipele dok ga vi preklinjete da to ne čini jer "i nije vam toliko stalo do tepiha", ali signal je već poslat, primljen i ispravno protumačen.

Istina je da biste ga pre zadavili nego ga pustili da zgazi prljavom cipelom na "sterilni“ tepih koji ste satima gladili i mazili poluispravnim usisivačem. Tom prilikom ste papučicom usisivača podigle vlakna tepiha, tako da on, tako nakostrešen, izgleda lepše i bogatije, ali ste isto tako razbacale mnogo više prašine nego što ste izvukli iz čupave nemani koja je zaposela vaš dnevni boravak.

 Vašom dnevnom sobom proširio se onaj dobro poznati miris prašine koja je spržena vinklovanim motorom prastarog usisivača. Upravo taj smrad u kombinaciji sa sredstvom za brisanje prozora stvara takozvani "miris čistoće".

 Sa druge strane, gost žarko želi da uđe obuven. Jednostavno ga mrzi da se izuva, strepi u kojoj meri će mu se osećati ("čuti") noge i na kraju, tu je i patološki strah od bušne čarape koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 Dakle, gost se lagano saginje dok desnom rukom pokazuje u pravcu svoje desne cipele. Vi se za to vreme prenemažete i molite ga da uđe obuven. Ipak, pazite da ga ne ubedite i obično pravite presudnu pauzu između serija izlivanja vašeg licemernog prenemaganja čisto da signal ne bi bio pogrešno protumačen.

 Ta pauza je presudna jer će upravo ona slomiti gosta. Čoveku koji je savijen u struku i jedna sekunda čini se kao večnost, pa će gost-žrtva shvatiti da ne može dugo da blefira u tom nedoličnom položaju jer ga pritiska stomak, krv ubrzano nadire u glavu, a vazduha je sve manje. Tada gost/ žrtva vašeg tepiha povlači pertlu. Sve je gotovo! Nema natrag!

 Ulazak u dnevnu sobu, zapravo predstavlja stajanje na svetu zemlju. Vaš novopridošli i bosonogi gost ima šta da vidi, a Boga mi i da oseti. Sva čula su zadovoljena. Gost vidi da je tepih usisan, oseća smrad/miris spaljene prašine koji u sinergiji sa sredstvom za brisanje prozora utiče na nesrećnog gosta da sa puno pobožnosti i poštovanja pohvali vašeg čupavog mezimca.

 Zauzvrat, dobiće kafu koja je poznati antioksidans i koja će mu brzo izbaciti toksična isparenja iz organizma. U nekim slučajevima i gostu se daje i rakija ako je vazduh baš prezasićen spaljenom prašinom. Da spere grlo- valja se! Ako mu je usled svega toga pao šećer, dobiće i rahat-lokum.

 I tako svaki put kada neko uđe u vaš dom... godinama...

Drage moje, izađite već jednom iz Srednjeg veka! Izbacite tepihčine iz stanova i dobićete 3 sata nedeljno, 12 sati mesečno i 144 sata (6 dana) godišnje da ih posvetite sebi i provedete kako želite!

 Tih punih 6 dana poklonite suprugu ili vašoj zaboravljenoj deci ako vas se još sećaju! Verujte, bićete oduševljeni koliko će vam samo 6 dana godišnje učvrstiti brak i koliko će vaša deca napredovati zahvaljujući saznanju da ipak imaju majku.

 Što se mene tiče ja sam se rešila gamadi što i vama toplo preporučujem!"

malisaveti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori