Gazirana mineralna voda omogućava sličnu zabavu u kuhinji kao kada koristite šampanjac, ali ona je mnogo jeftinija.

Mnogi bi se iznenadili, kada bi u sjaju i buci kuhinje nekog restorana ugledali kuvara, koji je posegnuo za flašom mineralne gazirane vode i to ne zbog toga da bi se rashladio. Sitni mehurići koji izvode ples na jeziku, glavni su „krivci “ za stvaranje vazdušastih rezanaca i knedli, čine papirastu hrskavost tempure, i stvaraju jednu oporu notu u slatkišima.

Ugljen-dioksid je moćan sastojak, koji se uvodi u mineralnu vodu od davnina – od drevnih mineralnih izvora do dijet kole – i kao sastojak mineralne vode pomaže rast krhkog suflea ili hleba. Testo za hleb od kvasca bolje raste, jer testo zarobljava ugljen-dioksid, koji podstiče fermentaciju.

 Svi profesionalni kuvari znaju da kvasac ima koristi od ugljen-dioksida u testu samo kratko, a i to je, naravno, prolazno. Da bi održali ovu prednost, čak i u kratkom roku, kuvari znaju da voda mora biti dobro ohlađena (najmanji porast temperature smanjuje sposobnost tečnosti za održavanje gasa) i bocu otvaraju neposredno pre upotrebe, da bi se održao visok nivo ugljen-dioksida.

Mi smo, tokom ove godine, isprobali nekoliko varijanti korišćenja prirodne mineralne gazirane vode i pripremili nekoliko pravih specijaliteta:

Prirodna mineralna voda kao sastojak za slane palačinke u boji – kada se pomenu palačinke, obično se misli na poslasticu. Pored slatkih, pripremaju se i slane palačinke

Limunadu možete napraviti tako što ćete iscediti limun, dodati vodu i zasladiti po želji. To je najbrži i najjednostaviniji način pripreme. 

Uživam dok pravim hleb, a posebno kada smišljam neki novi recept. Ovakav hleb do sada nisam pripremala. 

Takođe, možete koristiti i kombinaciju: mineralna voda i mleko, gazirana voda, može da se koristi za mućenje šlaga u prahu (ili šlag krema) umesto mleka...

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori