Neki ljudi, ako hodaju samo malo duže nego obično, počinju da osećaju bol i pečenje u tabanima. 

Ponekad tabani mogu da gore čak i ujutro, bukvalno pri prvim koracima. Pojavljuje se neizdrživ bol, kao da čovek hoda po zapaljenom uglju. Takvi neprijatni osećaji nastaju iz različitih razloga…

* Možda imate povećanu osetljivost na materijal od koga su napravljene čarape ili ulošci za obuću. U tom slučaju trebalo bi da probate da hodate s novim ulošcima i izaberete sokne od prirodnih vlakana (100% pamuk).
* Gljivična oboljenja stopala takođe mogu da izazovu pečenje u stopalima, s tim što će se neprijatnost ovde ograničiti na oblast pogođenu infekcijom. Gljivice vole vlagu i zato bi trebalo da se trudite da što češće menjate obuću, kako bi ona mogla da se osuši. Kad operete noge (upotrebljavajte običan dečji sapun), ne zaboravite da ih dobro obrišete, ne ostavljajući gljivicama ni najmanju šansu da prežive. Naravno, potrebno je da koristite različite lokalne antimikotike (lekovi protiv gljivica).
* Tabani mogu da gore i usled periferne neuropatije, a to je već ozbiljan razlog. Ovo oboljenje nastaje uglavnom kod dijabetičara. Zato, ako noge gore bez vidljivog razloga, potrebno je da što pre problem izložite lekaru. Pečenje u stopalima može da izazove i multipla skleroza.
* Pored toga, osećaj pečenja u tabanima može biti povezan s vaskularnom patologijom u nogama. Za postavljanje tačne dijagnoze treba da se posavetujete s vaskularnim hirurgom.
* Još jedan razlog „gorućih tabana“ jesu pukotine na petama. Pažljivo pogledajte stopala i po potrebi odmah započnite s lečenjem. Zapuštene pukotine na koži vrlo teško se saniraju, ali i to je moguće uz redovne tretmane lečenja i korišćenje hidratantnih sredstava.
* Ponekad je uzrok pečenja stopala nedostatak vitamina B-grupe i folne kiseline.
Eritromelalgija je jedna od posledica povećanog broja krvnih pločica, a manifestuje se jakim bolom, žarenjem i crvenilom stopala. Ovo oboljenje najčešće se sreće među muškarcima srednjih godina. Prethodi mu pregrevanje nogu ili dugotrajno držanje ekstremiteta u jednom položaju. Bol i pečenje mogu se ublažiti hladnom kompresom ili podizanjem povređenog ekstremiteta uvis na neko vreme.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori