Hranom se prenose mnoge vrste mikroba, izazivača bolesti. U piletini i jajima to je, pre svega, salmonela. 

Obična salmoneloza je neprijatno, ali, srećom, ne i smrtonosno oboljenje. Kod zdravih osoba ispoljava se dijarejom, povraćanjem, bolovima u stomaku… ali već za nekoliko dana prolazi.
Ne iziskuje svaka dijareja posetu lekaru, niti pak lečenje antibioticima. Naprotiv, suvišna upotreba antibiotika prouzrokovala je otporne sojeve bakterija, pa se zato slučaju običnog proliva obratite lekaru samo ako on ne prolazi za dva-tri dana.
Nažalost, postoji i podvrsta salmonele (S. typhoidis) koja izaziva ozbiljnu infekciju. Ovi mikrobi dospevaju ne samo u creva nego i u unutrašnje organe i sistem krvotoka. Pored toga, postoje rizične grupe kod kojih i obična salmonela može izazvati tešku bolest: to su osobe u dubokoj starosti, mala deca i oni s oslabljenim imunitetom. Oni se moraju obratiti lekaru čim osete prve simptome.Salmonela je veoma rasprostranjena bakterija – ima je u mnogim proizvodima, kao i u samoj sredini koja nas okružuje. Njome se može zaraziti seoska živina, životinje, pi čak i reptili, ali kod njih se bolest ne razvija. Nažalost, osoba koja koristi zaraženo meso i jaja lako može oboleti. Neće kod svakoga piletina izazvati dijareju i druge neprijatne simptome, mada rizik postoji. Svet zaražene hrane nije strašan samo zbog salmonele. U proizvodima se sreću i drugi mikrobi – bacil debelog creva, listerija, kampilobakter… Ovaj poslednji otkriven je kod živine i ptica, a infekcija koju on izaziva zove se kampilobakterioza. Njeni simptomi toliko su raznovrsni da se ta dijagnoza uopšte ne postavlja, ili se pogrešno shvata kao „stomačni virus“. Bolest obično počinje prolivom, glavoboljom, opštom slabošću… a tako se i završava. Ali ponekad mogu nastati i ozbiljnije posledice – upala zglobova, čirevi na crevima, čak i oštećenja jetre i srca.
 

Sumnjiva hrana

Pored piletine, i drugi proizvodi mogu biti zaraženi. Listerija se, recimo, može naći u kravljem siru, mesu ili kobasici. Ova bakterija može se razmnožavati na niskoj temperaturi, uključujući i uslove u frižideru. Kao i većina crevnih mikroba, uspešno propada u organizmu zdravih ljudi. Ali kod trudnica, nažalost, može izazvati pobačaj, a kod starih osoba, dece i onkoloških bolesnika tokom hemoterapije – tešku bolest. Još jedan rašireni mikrob koji se prenosi hranom jeste crevni bacil. Njime se možemo zaraziti preko povrća, pa čak i izdanaka zrna (klice) koji se danas smatraju zdravom hranom. Izdanci mogu sadržati poseban soj crevnog bacila koji izaziva otkazivanje bubrega.

Kako se sačuvati od zaraze?
Proizvodi se mogu zaraziti mikrobima, bacilima i bakterijama u bilo kom stadijumu proizvodnje, obrade i čuvanja. Tako, zdrave kokoške mogu “uhvatiti” salmonelu pri klanju, sortiranju u prodavnici i čak u kući potrošača. Zamrzavanje u kućnim uslovima nije dovoljno za uništavanje svih mikroba. Deo njih preživljava i na niskim temperatirama, naročito pri kratkotrajnom zamrzavanju. Lekari savetuju da se proizvodi kupuju samo na proverenim mestima. Pri kupovini piletine na pijaci treba proveriti da li ona ima veterinarski pečat. Važno je da se u kuhinji poštuju pravila higijene: povrće koje ćete jesti sirovo nemojte seći na istoj dasci na kojoj ste obrađivali piletinu. Takođe, povrće dobro operete toplom vodom.
Jedini način da potpuno uništite mikrobe jeste da dugo pripremate namirnice na visokoj temperaturi. Važno je da dobro skuvate i ispečete proizvode, posebno meso i jaja.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori