Viršle su omiljena hrana mnogih od nas, a pogotovo dece. Međutim, da li znate šta se zapravo nalazi u njima? Kada konzumirate određenu hranu, dobro je i da znate proces koji se krije iza dobijanja te namirnice. U ovom videu, dva momka daju odgovore na ovo pitanje, ali i navode mnoge interesantne informacije.

1) POREKLO IMENA

Amerikanci ih nazivaju "hot-dog", jer ih retko jedu same, već isključivo u kifli sa senfom i kečapom. Sama viršla je mlađi rođak vekovima poznate kobasice. Kobasica, ili "sausage" na engleskom vodi poreklo od latinske reči "sal" što znači so, što i nije čudno, jer su viršle prepune soli. Nekada, so se koristila da bi hrana duže trajala.

2) KOLIKO LJUDI VOLE VIRŠLE

Kako tvrde momci iz ovog videa, Amerikanci pojedu oko 20 milijardi viršli godišnje! Oni obožavaju da ih jedu leti pečene na roštilju, a hot-dog je sastavni deo svake bejzbol utakmice.

3) ŠTA SE KRIJE U VIRŠLAMA

Viršle se pre svega prave od mesa, masti životinjskog porekla, brašna ili ovsa, belanaca i začina. Nekada se se za pravljenje oblika po kom su viršle poznate koristile životinjske iznutrice, a sada se za to koriste veštačka pakovanja od kolagena. Međutim, viršle koje kupujete u gotovom pakovanju imaju još nešto osim gore navedenih sastojaka. U viršlama se može naći mehanički razdvojeno meso, fruktozni sirup, goveđi bujon, natrijum nitrat i natrijum eritorbat.

4) ZDRAVSTVENI OSVRT

Američko udruženje za istraživanje kancera tvrdi da su nitrati i nitriti u viršlama u jednom istraživanju izazvale rak kod životinja koje su hranili njima. Konzumiranje velike količine viršli, slanine i mesnih prerađevina kao što je kulen, povećava rizik od dobijanja raka debelog creva. Velika količina viršli podrazumeva 5-6 viršli nedeljno kod muškaraca i 2-3 viršle nedeljno kod žena.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori