Gotovo da nema domaćinstva u kojem bar neko trenutno ne šmrca. Ove zdravstvene probleme lako možete ublažiti trikovima koje su nam odavno otkrile naše bake.

1. Topla supa
Pileća, goveđa, supa - kakvu god volite, važno je samo da nije hladna jer topla i slana tečnost pomaže kod rehidracije i uklanjanja sluzi.

2. Med
Kod bakterijskih infekcija tj. gnojnih upala grla treba vam pomoć antibiotika. Međutim, kod prehlada i viroza med je glavni vaš saveznik u lečenju bolnog grla i umirivanju kašlja. Jedan od najefikasnijih je med od žalfije, a u stopu ga prate kesten i ukusni bagrem.
 
3. Grgljanje slane vode
Grlo nam se često isuši tokom prehlade i zato mu treba dodatna doza hidratiziranja, a najbolji učinak postići ćete slanom vodom.

U 3 dcl tople vode otopite malu čajnu kašičicu soli, grgljajte i odmah ćete osetiti olakšanje. Sol će pomoći tečnosti da penetrira u tkivo i zadrži se tamo.

4. Čaj od nane
Sluz koja nam se nakuplja u nosu i grlu tokom noći često gutamo pa se ujutro zbog nje ponekad budimo s osećajem mučnine u želucu. Mučnine ćemo se najlakše rešiti uz pomoć čaja od nane koji ga ublažava. Uz to smiruje mišiće u probavnom traktu i pomaže u ublažavanju bola u stomaku.

5. Uzdignuti jastuci
Spavanja na "niskom" tokom prehlade nije prijatno. Zato poduprite glavu jastucima jer ćete tako olakšati disanje, smanjiti pritisak na sinuse i omogućiti sluzi da se lakše spušta.
 
malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori