Danas je poznato preko sto različitih vrsta ovog cvijeta čije latice sadrže eterična ulja i čitav niz aromatičnih tvari u kojima svakodnevno uživamo. Uzgoj ruža smatra se nešto složenijom granom vrtlarstva i zato je dobro upoznati se s najvećim neprijateljima njezina zdravlja!

1.CRNE TOČKICE NA LISTOVIMA Uvenuli i žuti listovi nisu poželjni na vrtnim ljepoticama. Uzročnik ove bolesti je tzv. crna pjegavost. Za početak odstranite sve zahvaćene dijelove i sakupite otpale listove s tla. Kako bi ju zauvijek riješili ove boljke, najbolje je ruže tretirati umjetnim sredstvom protiv bolesti i štetnika.

2. PEPELNICA Ovo gljivično oboljenje napada listove, stabljiku i pupoljke te na njima ostavlja karakterističan bijeli prah. Listovi također mogu izgledati kao da su se počeli sušiti i poprimaju bolesnu ljubičastu nijansu. Organski antifungicid najučinkovitiji je lijek. Upamtite, ova bolest može uništiti cijeli ružičnjak ako se ne reagira na vrijeme.

“‘Danas je poznato preko sto različitih vrsta ruže čije latice sadrže eterična ulja i čitav niz aromatičnih tvari u kojima svakodnevno uživamo'”

3. IZGREBANI DONJI DIO LISTA Ružinu hrđu lako ćete prepoznati po narančasto – crvenim “žuljevima” koji u jesen pocrne. Hrđa je jako nezgodna jer može čak i prezimiti. Za početak, u jesen odstranite sve bolesne dijelove, a pomoći će i organski sprej protiv gljivica svakih pet do sedam dana.

4. ZAKRŽLJALI I IZOBLIČENI LISTOVI I CVJETOVI Primijetite li ovakve promjene u pitanju su najvjerojatnije grinje. Crveni, žuti ili zeleni pauci skrivaju se ispod listova te iz njih “piju krv” tj. sokove. Za početak dobro isperite stabljiku i listove jakim mlazom vode.

5. SLABAŠNI LISTOVI S BIJELOM PAUČINOM Uzročnici su lisne uši. Izgledaju slično kao i prije navedeni neprijatelji ruža pa lako može doći do zabune. Oni također sišu sokove, iz mladih pupoljaka, a najbolji je lijek i u ovom slučaju jaki mlaz vode.

6. CVJETOVI KOJI SE NE OTVARAJU Nametnici resokrilci također se hrane mladim cvjetovima ruža. Najprije odrežite bolesne dijelove, a zatim ih poprskajte uljem nima.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori