Mnogi od nas ne znaju šta je razlika između oznaka „Upotrebiti do“ i „Najbolje upotrebiti do“ na namirnicama koje kupujemo.

Najbolje upotrebiti do
– Ovom oznakom proizvođači označavaju datum do kada hrana zadržava svoj očekivani kvalitet, ali nakon koga je i dalje bezbedna za korišćenje, ukoliko su poštovana uputstva za skladištenje i ukoliko pakovanje nije oštećeno – rekla je ranije za „Blic“ Edina Popov, predsednica Asocijacije potrošača Srbije.
Posle navedenog datuma hrana može početi da gubi ukus i teksturu. Na taj način su označeni rashlađeni, smrznuti, sušeni proizvodi poput testenina i pirinča i konzervisane namirnice. Peciva i pekarski proizvodi nose datume do kada su sveži, a nije reč o bezbednosti, nego o kvalitetu, kad se hrana ubajati.


Upotrebljivo do
Ove reči označavaju datum do kojeg hrana može bezbedno da se koristi.
– Obično je u pitanju hrana koja je sa mikrobiološkog stanovišta brzo kvarljiva i koja nakon kraćeg perioda može da predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje. Nakon datuma označenog kao rok trajanja ne bi trebalo konzumirati hranu – objašnjava Popov.
Sa tom hranom treba rukovati veoma pažljivo. U nju spadaju riba, mlečni proizvodi, meso i živina.

Važno je pratiti uputstva za čuvanje namirnica o temperaturi, svetlosti i vlažnosti. Na upakovanim proizvodima morao bi da stoji i rok trajanja hrane nakon otvaranja pakovanja, a preporuka je da proverite da li je pakovanje oštećeno.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori