Koliko puta vam se dogodilo da vam se začepi odvod u kadi, tuš kabini ili lavabou?

Odvodi se vrlo često i lako mogu začepiti, posebno u kadama i tuš-kabinama koje koriste ljudi s dugom kosom, ili u kojima kupate svoje kućne ljubimce.

Začepljen odvod može da bude prava noćna mora, dok su sredstva koja možete za to da upotrebite mahom skupa, a gotovo uvijek i štetna za vaše cijevi. Česta upotreba ovih jakih sredstava za čišćenje može dovesti do korozije i pucanja vodovodnih cijevi, što je sasvim sigurno mnogo gore od začepljenog odvoda.

Ipak, postoji jednostavan način kako možete da napravite svoje sredstvo za čišćenje odvoda kojim nećete da oštetite cijevi, a riješićete problem koji imate.

Za pravljenje ove efikasne mješavine potrebni su vam soda bikarbona, kuhinjska so, bijelo sirće i vruća voda. Najprije skinite poklopac sa odvoda ako ga imate. U nekoj posudi pomješajte jednake djelove sode bikarbone i soli. Stavite ovu mješavinu u odvod, a potom na nju sipajte ugrijano sirće, otprilike jednu šoljicu za kafu, i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Potom pustite vruću vodu da teče bar minut-dva, sve dok se odvod u potpunosti ne očisti.

Ovu mješavinu možete da napravite u većim količinama i čuvate je u zatvorenoj posudi, da bi vam uvijek bila pri ruci kada se odvod začepi. Pomješajte samo so i sodu bikarbonu, nemojte dodavati sirće. Njega ćete staviti naknadno, kada za to bude bilo potrebe.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori