Ne dozvolite da vam praznični ručak presedne samo zbog toga što je nekom masno parče mesa palo na vaš omiljeni stolnjak!

Praznici su vreme kada se na našoj trpezi nađe svašta! Od mesa, preko sarme i podvarka, do raznoraznih salata i kolača. Međutim, neretko nam ručak „presedne“, jer prilikom raščišćavanja stola shvatimo da smo isflekali omiljeni stolnjak. Razloga za brigu nema. Sve fleke se mogu ukloniti, treba samo znati kako.

 Masne fleke

Fleke od ulja ili masti treba ukloniti što pre. Svežu fleku pospite talkom i ostavite da odstoji nekoliko sati. Potom talk otresite i čistom četkom isčetkajte umrljano mesto. Ukoliko u kući nemate talk poslužiće vam i čisto brašno. Nakon toga, stolnjak ubacite u veš mašinu i operete.

Crno vino

Da, fleke od crnog vina mogu biti prava muka, ali i za njih postoji rešenje! Najvažnije je samo da brzo reagujete. Biće vam potrebni: belo vino, so, soda bikarbona, talk i provrela voda.

Prvi korak je da gazom ili starom krpom pritiskate fleku da upijete višak tečnosti. Potom fleku natopite belim vinom i ponovo pritiskajte deo tkanine da pokupite višak. Fleka bi ubrzo trebalo da počne da nestaje. Ukoliko ovaj trik nije uspeo, probajte sledeće: Na fleku pospite so ili sodu bikarbonu, pa bebi puder (talk) i ostavite da stoji neko vreme. So ili soda će izvući boju, a puder je upiti. Uflekani deo potom isperite u ključaloj vodi, a potom operate u mašini.

 Pivo

Dok je još sveža, fleku od piva “napadnite” rastvorom kuhinje soli i vode. U rakijsku čašicu vode sipajte dve kašičice soli i istrljajte fleku. U većini slučajeva pomažu i deterdžent i voda.

Sosevi

Ovakve fleke efikasno otklanjaju ultra-gelovi za čišćenje. Naravno, obavezno pročitajte uputstvo svakog hemijskog sredstva pre nego što ga nanesete na fleku, kako ne biste oštetili tkaninu.

Čokolada

Skoreli deo fleke ostružite, a potom fleku operite rastvorom tople vode i deterdženta za sudove.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori