Sigurno znate za one male paketiće silikonskog gela koje dobijate kada kupite novu torbu ili cipele, njihova svrha je upijanje vlage – ali to nije sve!

Predstavljamo vam 10 genijalnih načina za upotrebu ovih paketića u svakodnevnom životu i vašem domaćinstvu.

Osušite svoj kupaći kostim – dok putujete!

Priznaćete da je jako gadno pakovati mokru odeću, zar ne? Nemate vremena da pustite da se vaš kupaći kostim osuši prirodnim putem? Sve što treba da uradite jeste da ga spakujetu u kesu, u kojoj se nalaze paketići silikonskog gela – što više njih, to bolje. Paketići će izvući svu vlagu iz vašeg bikinija!

Mobilni telefon vam je upao u vodu? Ne očajavajte!

Svi smo doživeli to iskustvo – u jednom trenutku držite svoj mobilni telefon u ruci, a sledećem on se “natapa” u wc šolji, bari ili koktelu (ne osuđujemo). Iako vam se ovo može učiniti kao “smrtna presuda” za vaš telefon, dobra vest je da nije sve izgubljeno! Uzmite plastični kesu punu paketića silikonskog gela, ubacite svoj telefon u nju i dobro je zatvorite. Budite strpljivi i sačekajte nekoliko dan – dva kako biste bili sigurno da je silikonski gel “odradio posao”.

Očuvajte sjaj srebrnog nakita

Da li je vaš srebrni nakit izgubio svoj sjaj i potamneo? To se može desiti usled oksidacije i različitih hemijskih procesa koji se događaju kada srebro dođe u dodir sa nekim hemijskim elementima. Ovom procesu dodatno “pomaže” i povećana vlažnost vazduha. Kako biste očuvali sjaj svog srebrnog nakita, stavite nekoliko paketića silikonskog gela u svoju kutiju za nakit.

Neka vam brijači traju duže

Potrošili ste mnogo novca na kvalitetan brijač, ali je on brzo oksidirao i otupeo? Sve što treba da uradite jeste da svoje brijače držite u tegli sa sa paketićima silikonskog gela. Kada završite sa tuširanjem i brijanjem, mokar brijač odložite u teglu, a silikonski gel će izvući vlagu iz njega i na taj način sprečiti oksidaciju.

 Rešite se zamagljene šoferšajbne

Zamagljene šoferšajbne nisu samo iritantna “pojava” koju morate očisiti već mogu predstavljati i veliku opasnost za bezbednost vas, vaših saputnika, ali i drugih učesnika u saobraćaju. Stakla se zamagle kada postoji velika razlika između spoljne i unutrašnje temperature vazduha, kao i usled pojačane vlage u vazduhu. Držite nekoliko kesica sa silikonskim gelom u blizini šoferšajbne kako bi ste sprečili ovaj problem ili makar umanjili zamagljenost stakla.

“Osvežite” svoju torbu za trening

Neprijatan miris torbe za trening je nešto što je gotovo nemoguće izbeći, što i ne čudi budući da u nju pakujemo vlažnu odeću i patike nakon napornog treninga. Obavezno u svojoj torbi držite nekoliko paketića silikonskog gela kako bi upili vlagu iz vaše odeće za trening i na taj način ublažili neprijatne mirise.

Očuvajte svoje fotografije

Možda vam izrada fotografija deluje kao “praksa iz prošlosti”, ali složićete se da je jako lepo imati “analogne” uspomene sa različitih proslava i važnih dogođaja, one koje možete uramiti ili držati u ruci. Svoje fotografija i foto-albume čuvajte u kutijama sa paketićima silikosnkog gela kako biste sprečili da se vremenom oštete usled delovanja vlage iz vazduha.

Osušite cveće brže nego ikada

Osušeno cveće može biti večna uspomena ne neki lep događaj ili efektan ukras u vašem domu. Problem? Sušenje cveća na vazduhu traje “čitavu večnost” a može napraviti i popriličan nered. Buket ili cvet možete smestiti u kesu sa kesicama silikonskog gela kako biste ubrzali ovaj proces.

Sprečite kondenzaciju na sočivu foto – aparata

Modni blogeri i fotografi, evo sjajnog saveta za vas! Kako biste sprečili “magljenje” sočiva na foto – aparatima, autorka bloga My Thirsty Spot vam savetuje da bateriju, memorijsku karticu i sočivo svog foto – aparata čuvate u kutiji sa paketićima silikonskog gela koji će izvući vlagu koja može prouzrokovati kondenzaciju.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori