Evo za šta sve možete da upotrebite brašno:

Da vam sudopera zasija:

Brašno blago utrljate preko cele površine sudopere ili lavaboa i ostavite malo da odstoji. Nakon par minuta isperete i uživate u sjaju i čistoći.

Protiv bubuljica:

Kada vam se pojavi bubuljica i želite da je se rešite na prirodan način napravite pastu od brašna i meda. Pasta se pravi od ¼ šolje brašna, kašike meda i malo soka od pomorandže. Sve dobro umešate da se sjedini. Pastu stavite na bubuljicu, preko toga flaster i zatim ostavite preko noći.

Protiv mrava:

Brašno je odlična odbrana od mrava. Samo pospite tanku liniju brašna na mestima gde ste primetili da mravi ulaze. Oni neće preći preko ove barijere a vi ćete biti sigurni da ste se odbranili bez upotrebe opasnih hemikalija. To je jako zgodno kada imate malu decu i kućne ljubimce u kući.

Za brzi rast povrća:

Ako sadite baštu biće vam koristan savet da prilikom sadnje povrća u zemlju pospete malo brašna preko zasada. Brašno je prirodni repelent i štiti useve od štetočina u zemlji. Nije dokazano, ali smatra se da krompir brže raste ukoliko ga pospete brašnom pri sadnji, pa pokušajte.

Za pravljenje gline za modelovanje:

Napraviti glinu za modelovanje od brašna je neverovatno lako. Evo recepta: 4 šolje brašna, 2 šolje soli, oko 2 čaše vode, dodate boju ako želite i sve dobro zamesite. Sa ovom glinom vaši mališani će se zanimati satima a i vi se možete poigrati i napraviti neku figuricu. Da bi ostala mekana čuvajte je u vakum kesi a napravljene figurice osušite ili ispecite.

Za čišćenje karata:

Kada primetite da se karte za igru lepe, loše mešaju i sl. vreme je da ih očistite. To ćete najlakše uraditi ako ih stavite u kesu sa malo brašna i dobro zatvorite, a zatim ih tresite i mućkajte par minuta. Brašno će pokupiti svu masnoću i prljavštinu koja se zalepila na karte. Nakon ovog “tretmana” karte će biti kao nove.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori