Devojačka loza je jesenja puzavica koja može da naraste i do 30 metara u visinu

DOBAR baštovan za svako godišnje doba ima po neku “zvezdu” u vrtu, a devojačka loza je prava jesenja diva koja naročito atraktivno izgleda u kombinaciji sa gipsanim skulpturama.

 To je listopadno-drvenasta loza koja može da naraste i do 30 metara u visinu. Listovi su jednostavni, a cvetovi neupadljivi, zelenkasti i skupljeni u klasove. Cveta u rano proleće, ali kako sezona odmiče, kao i sve loze, donosi plave plodove grožđa, a listovi neprestano menjaju boju.

Najlepše izgledaju dobro ukorenjene loze koje su se raširile po zidu ili ogradi i u jesen dobiju karakterističan crveno-bakarni odsjaj.

Treba voditi računa da se posadi metar od temelja kuće, a prve grane treba povezati i pričvrstiti. Kasnije se loza sama uz pomoć pipaka hvata i puže po podlozi. Devojačka loza je savršeno “odelo” za ružne zidove. Za godinu dana može da poraste i po deset metara. Odgovarao joj svetlo mesto, ali će i u senci fantastično bujati. Odlično podnosi naše zime i leta, a ne smeta joj ni suša. Može da raste u svim vrstama zemljišta, odlična je za eroziju, a uspeva i u žardinjeri. Prihrana nije potrebna i jedina nega je povremeno orezivanje grana.

Ova loza je listopadna, ali listovi će se pojaviti već u rano proleće. Ukoliko treba da se ukloni, najbolje je prvo odseći grane kod korena, pa kada se osuše onda uklanjati sa fasade. Razmnožava se reznicama, ali i bobicama koje se kupe u jesen i odmah sade.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori