Nema ništa bolje od spavanja na sveže opranim i mekanim čaršavima. Zato obratite pažnju na ovih 6 velikih grešaka koje često pravimo pri njihovom pranju i ispravite ih!

1. Zaboravljamo tretirati mrlje pre pranja.

Mrlje koje su dugo stajale neoprane morate tretirati pre pranja čaršava.

Za to će vam poslužiti odstranjivači mrlja. Kod tvrdokornih mrlja obavezno stavite čaršave na program pretpranja ili ih nakvasite pre pranja.

2. Predugo čekamo da bismo ih oprali.

Dosta vremena provodimo na čaršavima i zbog toga se znoj i bakterije tu brzo i skupljaju. Stručnjaci smatraju da bi trebalo menjati i prati čaršave na dve nedelje.

"Ako vam čaršavi nisu mnogo prljavi onda nemojte birati programe na kojim će se dugo prati. Slobodno odaberite standardni program za pranje pamučne odeće na 40 stepeni ako nemate tvrdokornih mrlja kojih pokušavate da se rešite."

3. Previše napunimo mašinu za pranje rublja.

Želimo što pre da se rešimo prljavog veša pa svu posteljinu pokušamo da operemo u jednoj "turi". Međutim, to je velika greška... Čaršavi su veliki i zbog toga moraju da imaju dosta prostora kako bi se pravilno oprali, a to se ne događa ako pretrpamo mašinu drugom posteljinom ili odećom.

4. Biramo pogrešan program za pranje.

Ako vam čaršavi nisu mnogo prljavi, nemojte birati programe na kojim će se dugo prati, već ih slobodno perite na 40 stepeni.

5. Predugo ih ostavljamo u sušilici.

Budite oprezni ako svoje čaršave stavljate na program sušenja. Posteljini treba više vremena da se osuši, ali nemojte je predugo ostavljati u sušilici! Najbolje je da čaršave sušite kratko i na niskoj temperaturi. Osim što će biti mekše i ugodnije, tako ćete također smanjiti njihovo gužvanje.

6. Sušimo čaršave zajedno sa peškirima.

Izbegavajte da mešate različite tkanine u mašini za sušenje veša. Čaršave pogotovo nemojte sušiti s peškirima jer njima treba više vremena za to... U trenutku kada se vaši čaršavi osuše, peškiri će još uvek biti mokri i opet navlažiti čaršave koji će se zbog toga bespotrebno sušiti duže.

malisaveti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori