Kao i većina žena, ako se depilirate brijačem verovatno ga koristite više puta. Dermatolozi otkrivaju koliko ih dugo možemo koristiti, odnosno kada ih treba bacati.

Iako svi znamo da su jednokratni brijači kratkog životnog veka, većina ih koristi više puta. Iako na njima piše da su jednokratni, za one skuplje očekujemo da traju duže pa ih duže i koristimo. 

Ali njihov rok trajanja izrazito je individualan i zavisi od toga koliko često se depiliratebrijete i koliko vam je dlaka čvrsta. Većina dermatologa ipak predlaže da svoj brijač zamenite najkasnije posle pet do sedam depiliranja. Čak i ako se retko depilirate, brijač bi trebalo zameniti najviše posle mesec dana jer se na njima skupljaju bakterije, a verujte ne želite da izvor zaraze bude nešto što vam zbog nepažnje može iseći kožu.

Kupatilo je zbog svoje vlažnosti pogodno za razvoj bakterija, naročito ako brijače ostavljate na kadi ili u tušu. Posebno je opasno ako tako razmnožene bakterije prenesete na područje bikini zone. Pored toga zbog vlažnosti vazduha sečivo brže tupi. 

Zato se i ženama i muškarcima savetuje da brijače isključivo drže u kupatilskom ormariću ili na bilo kom drugom relativno suvom mjestu.

"Na prvi znak rđanja, smanjene oštrine, ili oštećenja kože, otarasite se brijača", objasnila je britanski dermatolog Vitni Bau.

Muškarcima se preporučuje da žilete promene na svake dve nedelje ili čim primete da su oštrice postale tupe.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori