Najveće količine štetnih kancerogenih aditiva E250 ljubitelji mesnih prerađevina u organizam će uneti ako konzumiraju salamu od pilećih prsa, parizer, zimsku ili čajnu, pokazalo je veliko istraživanje o količini nitrita i nitrata u hrvatskim mesnim proizvodima na kojem su radili je radilo četvoro hrvatskih naučnika.

Najmanje aditiva je pronađeno u mortadeli.

Istraživanje je sprovedeno između 2011. i 2014. na čak 448 uzoraka gotovih mesnih proizvoda domaćih industrija iz kategorije kobasica, suhomesnatih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda, a potom su u njima merili količinu aditiva i konzervansa, takozvanih nitrata i znatno štetnijih nitrita, te domaće mesne delikatese dodatno uspoređivali s proizvodima sa stranih tržišta.

Zaključak je da su testirani domaći mesni proizvodi u najvećoj meri sadržavali aditive u granicama propisanim zakonima, a od 448 prikupljenih uzoraka, samo su u četiri zabeležene nedozvoljene količine – dva puta kad su u pitanju nitrati i dva puta kad su u pitanju nitriti.

Nema razloga za zabrinutost„, rekla je za Jutarnji list Jelka Pleadin iz Hrvatskog veterinarskog instituta.

Ipak, istraživanje je zanimljivo jer konzumenti kobasica i suhomesnatih proizvoda sada imaju jasan vodič o količini E-ova koji se nalaze u njihovim omiljenim proizvodima pa s liste mesnih delikatesa, ako to žele, sada mogu birati one koji imaju manje konzervansa

Istraživači su, naime, zaključili da su najveće količine štetnih nitrita bile sadržane u uzorcima toplinski obrađenih kobasica, i to najviše u analiziranim komadima salame od pilećih prsa, parizera i posebne, a kad su pak u pitanju trajne kobasice s domaćih tržišta, ovde se najveća količina štetnih nitrita E250 nalazi u uzorcima zimske i sremske salame.

S druge strane, najmanje zabeleženih količine E250 istraživači su izmerili u primercima sudžuka i mortadele, ali i jedne vrste paštete za koju ne navode od čega je napravljena.

Zanimljivo je, kako se navodi, da salame od pilećih prsa, parizeri i posebne u sebi sadrže veće količine nitrita nego što su ih istraživači otkrili u nasumično odabranim proizvodima s nemačkog tržišta, ali su te količine i dalje u dopuštenim limitima koje propisuju hrvatski zakoni, što znači da nema prepreka za njihovu konzumaciju.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori