Iako neće uticati na naše zdravlje, čuvanje određenih namirnica u frižideru može da im pokvari kvalitet ili promeni teksturu. Pogledajte koje namirnice treba ukloniti iz frižidera...

Beli luk

Niska temperatura ne pogoduje belom luku. Verovatno će spolja izgledati nepromenjeno i ispravno, ali unutrašnjost se brzo kvari i buđa.

Crni luk

Ako crni luk čuvate u frižideru, kao rezultat dobićete mekano povrće koje je uhvatila buđ. Ovaj proces je još brži ako u frižider stavite isečen crni luk.

Baterije 

Čuvajte ih na sobnim temperaturama, jer ekstremno niske ili visoke temperature mogu uništiti njihovo dejstvo.

Hleb

Jedina situacija kada je se hleb može držati u frižideru je kada od njega napravite sendvič, inače izbegavajte to jer će postati žilav i tvrd.

Krompir

Niska temperatura razara skrob u krompiru, pa tako ohlađeni krompir menja svoj karakterističan ukus, bez obzira na koji način ga kasnije pripremite.

Ljuti sos

Ukoliko ga čuvate u ostavi, a ne na niskim temperatura kao što su u frižideru, sos vam može trajati do tri godine.

Kafa

Bilo da je samlevena ili u zrnu, kafu nikako ne treba čuvati u frižideru. Ova namirnica brzo pokupi ostale mirise iz frižidera, a samim tim izgubi svoju aromu. S druge strane, promenom temperature kafa izgubi i vlažnost i promeni se njen originalni ukus.

Lak za nokte

Iako neka istraživanja kažu da će vam lak potrajati ako ga čuvate na niskim temperaturama, nemojte se opredeliti za frižider već ga bolje ostavite na sobnoj temperturama, ali dalje od sunčeve svetlosti.

Sveže bilje

Ukoliko ih ne uvijete ili ne stavite u zatvorenu posudu, biljke ne treba čuvati u frižideru. Sveže biljke su kao kafa, upijaju mirise, pa je kasnije teško povratiti njihov originalni ukus. Biljke se na niskoj temperaturi i brže osuše i izgube svežinu.

Paradajz

Ovo povrće može omekšati u frižideru, tako da paradajz morate odložiti u pregradu sa povrće u frižideru ili plastičnu kesu ukoliko želite da ga čuvate na ovom mestu. Međutim povrće poput paradajza ili krastavaca najbolje opstaje u hladnim, podrumskim uslovima.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori