Ovi praktični saveti pomoći će da uklonite sve stare fleke, i vaše stvari postaće kao nove.

Daska za sečenje:

Povratiti dasci za sečenje prvobiti izgled je lako: jednostavno je očistite sunđerom umočenim u rastvor limunovog soka i soli.

 Bakarno posuđe:

Bakarne šerpe se smatraju najboljim za pripremanje hrane. Možete ih obnoviti pomoću soli i sirćeta. Jednostavno, solju pospite njihovu površinu, poprskajte sirćetom i istrljajte mekanom žicom.

Tanjiri:

Ogrebotine  na tanjirima se mogu lako otkloniti pomoću sode bikarbone. Pospite je po vlažnom tanjiru i istrljajte čvršćom stranom sunđera.

 Tepsije:

Tepsije, od zagorele masnoće možete očistiti pomoću paste napravljene od smese hidrogena i sode bikarbone. Potrebno je naneti pastu na tepsiju i ostaviti je 30 minuta. Zatim isprati.

Tepih:

Biće vam potrebno 1 deo sirćeta i 2 dela vode. Pomešajte sirće i vodu i sipajte u raspršivač. Poprskajte fleku na tepihu i pokrijte vlažnom krpom. Zatim uključite peglu u režimu „para“, i stavite je na krpu na 30 sekundi.

 Pločice:

Očistiti fugne između pločica i vratiti im prvobitni izgled možete pomoću izbeljivača (koji sadrži u sebi hlor). Rastvorite ga u vodi u odnosu 1:1 i prebrišite ovim rastvorom fugne, po potrebi i pločice. Radite u rukavicama. Nakon toga obavezno provetrite  prostoriju.

 Platnena obuća:

Povratiti svetloj platnenoj obući prvobitnu belinu možete pomoću sledećeg rastvora: 1 kafena kašika deterdženta za sudove, 3 supene kašike hidrogena i 2 supene kašike sode bikarbone. Pomoću stare četkice za zube temeljno obradite pripremljenom smesom celu površinu obuće i ostavite da odstoji oko pola sata. Zatim dobro isperite obuću hladnom vodom.

 Kožni nameštaj:

Prebrišite ogrebotine maslinovim uljem  pomoću tupfera, ili štapića za uši. Dozvolite ulju da se osuši u toku jednog sata. Ako je ogrebotina i dalje  primetna, ponovite postupak.

 Kožna tašna (ili tašna od skaja):

Pomoću vlažnih maramica lako ćete očistiti fleke na svojoj tašni.

 Peškiri:

Da biste vratili svojim peškirima prvobitnu mekoću, isperite ih nakon pranja u slanoj vodi. I još, peškiri će vam potrajati ako ih sušite u dobro provetrenom prostoru, a ne na vazduhu.

malisaveti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori