Znate li nekoga ko voli da pegla? OK, možda i znate, ali ta osoba (sigurno) spada u manjinu! Ako vam pegla nije omiljeni kućanski aparat, onda imamo nekoliko korisnih savjeta kako da izravnate odjeću brzo i lako…

1) Peglom za kosu Ova metoda odlična je za teško dostupna mjesta kao što su kragne i mali nabori. Upalite peglu za kosu i namjestite na prosječnu temperaturu. Držite izgužvani komad tkanine u njoj nekoliko sekundi. Prije upotrebe provjerite da na pegli nema ostataka proizvoda za stilizovanje kose, odnosno da je čista. Ovaj trik ne koristite na osjetljivim tkaninama.

2) Mješavina vode i sirćeta Pomiješajte vinsko sirće s vodom u omjeru 1:3, stavite to u prskalicu i protresite. Poprskajte nabore na odjeći i izravnajte je rukama.

3) Iskoristite paru iz kuhala za vodu Kada voda zakuha, otvorite poklopac i držite izgužvani komad odjeće iznad pare, na udaljenosti od oko 20 centimetara.

4) Upalite fen I to može pomoći da biste brzopotezno ispeglali poneki nabor na odjeći. Uključite ga na najvišu temperaturu i usmjerite prema naborima.

5) Para iz tuša je odlična Pustite toplu vodu na tušu i pobrinite se da se u kupatilu stvori para (zatvorite prozore i vrata). Zgužvanu odjeću stavite što bliže tušu, ali pazite da kapi vode ne dođu na nju. Ostavite tako nekoliko minuta. To možete napraviti i dok se tuširate, tako da iskoristite toplu paru koja izlazi iz tuša.

6) Poslužite se mokrim peškirom Stavite odjeću na ravnu površinu, kao što je daska za peglanje ili stol. Pokrijte velike nabore mokrim peškirom i snažno ga pritisnite rukama. Nakon toga ostavite odjeću da se osuši.

7) U mašini za sušenje veša Stavite izgužvanu odjeću u mašinu i uključite program za sušenje, neka radi 15 minuta – to bi trebalo da bude dovoljno. Ako su nabori veliki, u mašinu ubacite neku malu mokru tkaninu, npr. pokvasite čarapu i stavite unutra. Doza vlage tokom sušenja olakšaće izravnavanje odjeće.

8) Poslužiće i vruće dno lonca Lonac zagrijte na šporetu, ali najprije u njega ulijte vodu. Kad se dovoljno zagrije, izlijte vodu i vrućim dnom pritisnite mjesta koja su izgužvana. Prije toga odjeću položite na radnu plohu u kuhinji i izravnajte rukama.

9) I kocke leda su korisne U mašinu za sušenje veša stavite do pet komada zgužvane odjeće i ubacite dvije do tri kocke leda. Potom mašinu uključite na program za sušenje – na 10 minuta. Dok se topi, led stvara paru koja je odlična za uklanjanje nabora.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori