Izumitelju mašine za suđe treba podići spomenik i slaviti njegovo ime dok je sveta i veka, slažete li se?

Ovaj kućni aparat štedi vreme, vodu i naše ruke, a za sobom ostavlja čisto blistavo suđe, pa verujemo da u i vašem slučaju spada među omiljene proizvode bele tehnike.

Ipak, kao i svakom aparatu potrebno joj je odgovarajuće održavanje. 

Sigurni smo da se i vama dešava da s vremena na vreme osetite neprijatan miris koji dopire iz mašine ili je jednostavno prestala efikasno da pere suđe. 

Razlog može biti nekvalitetan deterdžent, ali najčešće je u pitanju zapušenje i zaprljanost sistema navodnjavanja mašine i nataloženi miris prljavog suđa, što je sasvim normalna pojava nakon određenog perioda upotrebe mašine.

Ne treba da očajavate, jer rešenje postoji! Pogledajte uputstvo i napravite tabletice za efikasno čišćenje i dezinfekciju mašine za suđe.

Već nakon prve upotrebe ćete primetiti DRASTIČNU razliku u njenom funkcionisanju, a neprijatni mirisi će potpuno nestati.

 Potreban materijal:

2 šolje sode bikarbone,
3 kašike hidrogen peroksida,
10 do 20 kapi esencijalnog ulja po želji,
Posuda za mešanje,
Obična ili kašika za vađenje sladoleda.
Pek papir,
2 šolje sirćeta,
1 kašika deterdženta za suđe,
Keramička ili staklena posuda.

Priprema:

Korak 1: U dubljoj posudi pomešajte sodu bikarbonu, hodrogen peroksid i esencijalno ulje dok ne dobijete smesu sličnu vlažnom pesku. Kašikom vadite kuglice smese i redajte ih na pek papir. Ostavite da se osuše preko noći.

Soda bikarbona ima abrazivna svojstva, pa će mehanički ,,oribati'' mašinu, dok će je hidrogen perioksid dezifikovati i ukloniti naslage masnoće. Esencijalna ulja su tu za svež i prijatan miris.

Korak 2: U staklenoj ili keramičkoj čaši ili dubljoj posudi sipajte sirće i dodajte deterdžent za suđe, pa promešajte. Smesite čašu na gornju žicu mašine, a tableticu od sode bikarbone ubacite u predviđenu pregradu na vratim mašine. Upalite mašinu na program sa najvećom temperaturom i kada završi otvorite mašinu i uživajte u njenom obnovljenom sjaju!

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori