Toplije vrijeme vani, znači toplje unutra, znači mnogo istopljenog šećera na kuhinjskim površina i – eto mrava. Nikada nije dosta savjeta kako ih se riješiti. Donosimo vam brzu listu namirnica koje vam mogu pomoći u tome, a vjerovatno ih već imate u svome domu.

Idemo redom:

Cimet je prvi na listi – mravima je odvratan i bježe od njega glavom bez obzira. Pospite malo cimetovog pudera na sumnjivim mjestima. Mljevena kafa im također jako smeta. Peče ih kada hodaju preko nje i definitivno će izbjeći mjesta gdje je kafa prosuta. Bijeli luk nije samo protiv vampira – mravi ga također ne mogu smisliti. Pomiješajte malo bibera s vodom i pospite na mjesta na koja sumnjate da su ulaz mravima. Također dokazano uspješna metoda.

Kora od citrusa je smrtni neprijatelj mravima, bilo da se radi o limunu, narandži, limeti, grejpu. Narendane komadiće pospite po mjestima gdje se kreću ili bacite koju koru da se sprži na tavi kako bi pustila aromu koju mravi nikako ne podnose. Menta je nešto što ovi mali radnici preziru. Interesantno, mentu jednako srčano ne podnose i drugi insekti, ali i miševi. U iste svrhe vam može pomoći bosiljak i komadići krastavca.

namirnice.ba

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori