Kad planirate svoj aromatični vrt, postarajte se da u njemu budu bar neke od magične četiri biljke koje se kriju pod popularnim kulinarskim izrazom “fine francuske trave”. Klasičnu kombinaciju čine luk vlašac, peršun, krasuljica i estragon.

Vlašac (Allium schoenoprasum) je vrlo sličan luku, ali je njegov ukus daleko blaži i ima nežniju aromu.  Ljupkih listova nalik uskim cevčicama, ova perena će uspevati u skoro svim klimatskim uslovima, s tim što u područjima s hladnim zimama nestaje s prvim hladnoćama. Prve izdanke iz semena ugledaćete već posle desetak dana, a najbolje je da vlašac sadite u grupama od po 5-6 biljaka. Ako nađubrite leju pre setve, nema potrebe da prihranjujete biljke. Vlašac možete gajiti i u saksijama, samo vodite računa da se zemlja ne presuši.

Peršun (Petroselinum crispum ) je karakterističan po svom izrazitom mirisu koji šire svi delovi biljke – lišće, koren, pa i sami plodovi. Podvrsta s “kovrdžavim” listovima je nešto osetljivija od one s ravnim, ali i jednu i drugu možete gajiti u saksiji. U tom slučaju bi bilo dobro izmalčirati biljke čim niknu, kako bi se održala vlažnost zemljišta. Peršunu prija i mnogo sunca, a najbolje je ako možete da mu obezbedite mesto gde će uživati pod zracima čitavog dana.

Krasuljica (Anthriscus cerefolium) ima sladak miris, koji pomalo podseća i na peršun ali i na anis. Vrlo je popularna u centralnoj i zapadnoj Evropi gde je rado viđen začin za supe, salate i jela od ribe. Uspeva na najrazličitijim vrstama tla, ali ne voli preterano zalivanje niti će joj prijati zemljište gde se zadržava voda. Baštovani je najčešće seju gusto i tako štite leju od korova, a proređuju je samo branjem lišća za upotrebu.

Estragon (Artemisia dracunculus) može biti potpuno bezmirisna biljka nagorkog ukusa (ruski estragon), ali i vrlo aromatičan, slatkastog mirisa poput sladića i anisa (francuski estragon). Upravo francuski estragon, kojeg ponekad nazivaju i “nemački” uzgaja se i radi poboljšanja rasta i ukusa susednih biljaka u organski gajenim vrtovima. Tamo ćete ga videti između sadnica paradajza, krompira ali i drugog povrća. Estragon se odlično prilagođava i životu u saksiji, bilo na otvorenom prostoru ili na sunčanom prozoru. Starije biljke možete podeliti i razmnožiti na tri godine, a u međuvremenu ohrabrite njihov rast redovnim zakidanjem listova.

mojizbor

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori