U moru svih kućnih poslova - a dobro znamo da ih je beskonačno i da im nikad nema kraja, posebno mesto zauzima čišćenje kuhinje. I tu se javlja dilema - da li pre da krenete od pune sudopere, radnih površina, ili možda da ipak prvo obavite teži deo posla i da oribate rernu i šporet?

Ventilacioni otvor:

Iako mnogi na ovaj detalj ne obraćaju pažnju, ukoliko i vaša kuhinja ima ventilacioni otvor, znajte da se na njemu skupljaju sva isparenja i masnoće od kuvanja, i da je važno da ga redovno održavate.

Najlakše ćete to učiniti ako prvo pomoću usisivača usisate svu prljavštinu, a potom ostatke obrišete običnom mokrom krpom.

Besprekorno čiste čaše:

Sve nas nervira kada na staklenim čašama i nakon što smo ih oprali ostanu tragovi, pa izgledaju muzgavo i neuredno. Sjajan trik koji će vam pomoći da to predupredite jeste da dok perete čaše pomešate vodu sa malo običnog alkohola, i vaše čaše će nakon pranja i nakon što se osuše sigurno biti uglancane. 

Efikasno uklonite masnoću sa šporeta :

Ulje koje prska po šporetu dok pripremate hranu, ili voda koja kipi dok nešto kuvate - sve to ostavlja tragove koji se ponekad skore, pa ih nije najlakše ukloniti. Ali metoda koja će vam u tome pomoći i to u rekordnom roku, jeste da šporet izribate običnim brašnom.

Top trik za čišćenje mikrotalasne:

Mnogi zaborave na unutrašnjost mikrotalasne tokom čišćenja kuhinje, a u njoj se i te kako skuplja masnoća od namirnica koje u njoj podgrevamo ili obroka koje u pećnici pripremamo. Zato je važno da je redovno održavate, a najlakše i najefikasnije ćete to učiniti ukoliko ubacite u pećnicu posudu sa vodom u koju ste dodali malo ceđenog limuna i soda bikarbone.

 Uključite pećnicu tako da se voda dobro zagreje i da krene da isparava. Nakon toga ćete svu masnoću i tragove hrane iz mikrotalasne ukloniti bukvalno u nekoliko poteza krpom.
 
Aktivni ugalj protiv neprijatnih mirisa:
 
Sređivanje frižidera može biti komplikovano zbog mirisa koje se skupljaju u njemu, i kojih je teško rešiti ih se. Kao biste to predupredili jednostavno ostavite u frižideru na nekoliko mesta običan aktivan ugalj, koji ima moć da apsorbuje ove mirise. 

 Efikasno čišćenje grila i rerne:

Kada je u pitanju čišćenje rešetke od grila ili rerne, evo jednostavnog načina - namažite rernu ili rešetke uljem, pospite po njima so, ostavite malo da odstoji, pa uzmite polovinu limuna i njome ribajte površinu. Sva masnoća će nestati u rekordnom roku. 

malisaveti

 
 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori