Kada je zdravlje u pitanju, šećer tu igra veliku ulogu, počev od toga koja vrste šećera je najzdravija do toga koja količina na dnevnom nivou je dozvoljena za unos.

Šećer je namirnica koju svi koristimo svakoga dana, direktno ili preko prerađene hrane koju koristimo.

Koje vrste šećera postoje?

- Beli šećer: Beli šećer, kao i smeđi, dobija se od iste biljke, odnosno šećerne trske ili šećerne repe. Njenom preradom dobijamo beli šećer. Ovaj tip šećera nije mnogo nezdraviji od smeđeg, zapravo između njih postoji mala razlika kada se posmatra unošenje na dnevnom nivou.

- Smeđi šećer: Kao što smo već pomenuli, smeđi šećer se dobija od iste biljke kao i beli, ali se razlikuje u odnosu na njega, na osnovu obrade koja sledi kasnije. Naime, smeđi šećer je zapravo nastao od belog, s tim što mu se dodaje melas kako bi dobio žutu boju. Što znači da je u suštini beli i smeđi šećer gotovo isti. Šmeđi šećer se sastoji od malo više kalijuma, gvožđa i kalcijuma, a malo manje ugljenih hidrata. Razlika je zanemarljiva.

- Voćni šećer: Ovaj tip šećera naziva se i fruktoza. To je zdrav i prirodan šećer koji se nalazi u voću i koji je preporučljiv i najzdraviji.

- Zamena za šećer: Zamenu za šećer najčešće koriste oni koji imaju dijabetes, ali treba da znaju da se te tabletice zapravo veoma nezdrave. Stoga, ukoliko ih koristite odmah prestanite sa njihovom upotrebom. Umesto njih bolje koristite steviju koja je prirodni zaslađivač nastao iz biljke.

Koliko je šećer (ne)zdrav?

Ukoliko se unosi u dozvoljenim količinama šećer ne mora biti nezdrav, odnosno postoji samo zdravo i nezdravo unošenje šećera. Zdravo unošenje šećera, kod zdravih osoba, treba da iznosi oko 6 kašičica na dan, odnosno oko 25 grama.  U okviru šest kašičica koje su dozvoljene podrazumeva se i šećer koji unosite putem raznih namirnica koje jedete svakoga dana. Naš organizam ne bi mogao da pravilno radi bez šećera, čak i u našoj krvi on prisutan u količini od oko 6 grama, zbog toga je on neophodan, ali budite pametni i koristite ga umereno. Svako neumereno unošenje šećera u vaš organizam može izazvati veliki broj oboljenja ali i povišenu telesnu težinu.

Namirnice koje bi svakako trebalo da izbegavate jer u sebi sadrže najviše šećera svakako su gazirani napici i sokovi. Jedna limenka gaziranog napitka sadrži čak 25g šećera. Pored ovih namirnica, pojačanu količinu šećera imaju svi sosevi, a najviše šećer. Verovali ili ne u jednoj kašici kečapa sadržana je čak 1 kašičica šećera. Zatim tu su i razne vrste slatkiša koje takođe sadrže dosta šećera, potom mleko i mnoge druge namirnice. Zbog toga, prilikom kupovine obavezno gledajte količinu šećera koji određeni proizvod ima.

Ukoliko iz zdravstvenih razloga ili pak ukoliko želite da živite zdravijim životom, želite da izbacite beli šećer iz upotrebe, možete ga zameniti nekim od sledećih prirodnih i zdravih šećera: zamena stevijom, medom, agavinim nektarom koji se dobija iz istoimene biljke i u obliku sirupa je, potom zamena javorovim sirupom. Takođe, odličan izbor biće i kokosov šećer, brezin šećer ili melasa koja je zapravo sirup dobijen kuvanjem šećerne trske.

* Dodatni savet: Nikada nemojte šećeriti limunadu ni čaj jer na taj način smanjujete njihovo dejstvo. 

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori