Sjećate li se prelijepog sjaja vašeg omiljenog nakita kada ste ga prvi put stavili na sebe? Ako vam je u međuvremenu potamnio ili se promijenio, vrijeme je da ga očistite.

Glavni uzrok promene boje je prljavština i oksidacija, ali ukoliko održavate vaš nakit od srebra na pravi način, može da vam traje čitavog života. Otkrićemo vam kako da na brz i efikasan način očistite vaše omiljene komade od srebra.

Nakon primene naših trikova, zablistaće kao da je nov.

Na koji način očistiti nakit?

Ukoliko posedujete neki komad nakita od srebra koji ne nosite, jer je izgubio sjaj i pocrneo je, vreme je da rešite ovaj problem i krenete ponovo da nosite svoj omiljeni nakit. Pročitajte u nastavku naše savete i uputstva.

Očistite svoj nakit deterdžentom za veš

Nalijte pola čase hladne vode i stavite malo deterdženta za pranje veša. Potom, stavite vaš nakit u vodu sa deterdžentom i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga, isperite nakit mlakom vodom i obrišite ga mekanom i čistom krpom. Ukoliko primetite da je neki deo nakita ostao prljav, ponovite proces.

Soda bikarbona i voda

Ovaj trik nikada ne omane kada se radi o čišćenju nakita. Stavite u posudu parče aluminijuma. To je mesto gde će se nečistoća zadržati. U drugi sud napravite smesu tople vode i dve kafene kašičice sode bikarbone. Sipajte ovu smesu u posudu gde ste stavili parče aluminijuma, spustite nakit i ostavite da odstoji nekih pet minuta. Jedino vam je preostalo da isperete nakit mlakom vodom i očistite nežno gazom. Zasijaće poput zvezde!

Isti ovaj princip možete da primenite, s tom razlikom da ćete umesto sode bikarbone upotrebiti malo soli. Ovo je savršena opcija ako nakit nije previše prljav i samim tim vam ne treba dubinsko čišćenje.  Ne zaboravite da stavite aluminijum. Njegova uloga je da zadrži nečistoću, kako se ne bi zalepila za drugi deo nakita.

Sirće za dezinfekciju i čišćenje nakita

Srebro je osetljiv metal koji mora da se čuva na adekvatan način, kako se ne bi upropastio. Zbog toga bi trebalo da imate na umu trik sa sirćetom. Isti je princip kao i prethodni. Dakle, u posudu sipajte toplu vodu i dve kašičice sirćeta (trebalo bi da bude dovoljno). Razlika je u tome da će srebru biti potrebno da odstoji petnaestak minuta.  Bilo koji ostaci nečistoće i prljavštine će nestati kao rukom odneti.

Dodatni saveti da vaš nakit bude u savršenom stanju:

Kao alat za čišćenje nakita od srebra možete iskoristiti mekanu četkicu za zube. Nemojte nikada koristiti bilo šta oštro što bi moglo da ostavi ogrebotine po površini vašeg nakita. Kao što smo već napomenuli, srebro je jako nežno.

Čistite srebrni nakit samo onda kada je to neophodno, tj kada ima potrebe za tim. Ukoliko prečesto perete nakit, izgubiće sjaj, a to svakako ne želite.

Čuvajte svaki komad nakita zasebno, najbolje u originalnoj kutiji, kako se ne bi izgrebao.

Ukoliko je neophodno, nemojte oklevati da posetite juvelira i prepustite posao profesionalcu.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori