Dijeta koja preporučuje uzimanje sirove hrane svakako je savršen put da se brzo izgube kilogrami, ujedno i način da se očuvaju važni enzimi u hrani koji se inače uništavaju procesom kuvanja.

Oni koji drže ovu dijetu imaju više energije, koža im bolje izgleda, probava im je zdravija i gube na težini. 

Sirova hrana svakako ima svoju vrednost, ali za većinu ljudi to nije način prehrane na duge staze. Nutricionistkinja Helen Bond kaže da joj se jako sviđa to što nas ta dijeta ohrabruje da jedemo više voća i povrća, pomaže nam da smanjimo masne ćelije u telu i redukujemo unos šećera i soli jer ne jedemo obrađenu hranu.

 Ali isto tako smatra da je prehrana koja se temelji samo na nekuvanoj hrani vrlo restriktivna i dosadna pa da je zbog toga neizdrživa na duge staze.

 Osim toga, lišava nas hranjivih sastojaka potrebnih da bismo bili zdravi i u formi. Postoji vrlo malo, ako ih uopšte ima, naučnih dokaza koji podržavaju tvrdnju da nam sirova hrana daje više energije, bolju probavu i lepšu kožu.

Evo uputa koje je povrće bolje jesti kuvano, a koje sirovo!

1. Paradajz– najbolje kuvan

 Likopen, pigment koji daje paradajzu njegovu boju, smatra se da štiti od određenih vrsta karcinoma, posebno karcinoma prostate i srčanih bolesti. Uz to, neke male studije pokazuju da može pomoći kod zaštite kože od ultraljubičastih zraka, mada je za tu tvrdnju potrebno učiniti više opsežnijih studija pre nego što se službeno preporuči.

 Lako je pretpostaviti da sveže voće i povrće, kada se radi o hranljivim vrednostima, uvijek imaju prednost nad kuhanim, ali rajčice pokazuju da to nije uvijek istina. Paradajz u konzervi je bolji izvor likopena jer konzerviranje pomaže da se razbiju neke stanične stijenke, oslobađa se likopen koji tada telo lakše apsorbira.

 I sveža i konzervirani paradajz osigurava iskoristive količine beta karotena i vitamina C. Samo jedna rajčica iz limenke ili četvrtina konzerve od 400 g seckane rajčice imaju količinu koju nalazimo u pet svježih rajčica.

2. Brokuli – najbolje sirova

Brokula se uvijek smatra iznimno zdravom namirnicom jer sadrži visoke doze sulfoarafena, sastojka za koji se tvrdi da pobjeđuje rak. Istraživanja sugeriraju da ne samo da ubijaju pretkancerozne stanice sprečavajući ih da se množe, one smanjuju rizik čira na želucu, odnosno kasnije i raka želuca.

Studije pokazuju da sirova brokula ima više korisnog sastojka nego kuhana. To je zbog toga jer toplina oštećuje enzime u brokuli, mirosinaze koji su vitalni za nastajanje sulfoarafena.

Kao rezultat istraživanja preporučuje se lagano kuhati brokulu na pari da budemo sigurni da smo dobili najviše iz ovog jedinstvenog povrća.

3. Šargarepe – najbolje kuvana

Studije kazuju da kuvanjem šargarepe vrijednosti beta karotena rastu. Beta karoten je karotenoid koji tijelo pretvara u vitamin A. On je važan za funkciju mnogih sustava u tijelu, od normalnog metabolizma željeza do vida, kože i imuniteta.

4. Spanać – najbolje sirov

Spanać je izvanredno lisnato povrće. Bogat je kalijumom koji pomaže održanju normalnog krvnog pritiska. Sadrži vitamine A i C, druge dve hranjive stvari koje su važne za imunološki sustav. No,prednostima tu nije kraj.

Zeleno lišće osigurava kalcijum, magnezijum i mangan, svi imaju ulogu držanja naših kostiju snažnima i zdravima. Povrće je bogato folatima koji jačaju imunosustav i pomažu smanjenju umora i bezvoljnosti. Folati pomažu u normalnoj psihološkoj funciji i bitni su za rast ćelija, što je veoma važno kod trudnica.

Luteina i u spanaću ima u obilju. Jedna od karotenoida nađena u studiji korisna je za zdravlje očiju i usporava progresiju degeneracije makule, dela oka.

 5. Prokelj – najbolje kuhane

Voleli li ih ili mrzeli, to je klasično jelo. Oni pripadaju grupi povrća nazvanoj kupusno povrće. Tu spadaju brokoli, karfiol i kupus. Sve kupusno povrće sadrži glukosilonate, a nadolazeće studije pokazuju da ove fitokemikalije imaju potencijalna svojstva za suzbijanje raka. Prokelj je bogat vitaminom C, B6 i folnom kiselinom.

Samo devet prokelja potrebno je pojesti jednom u pet dana. Spremaju se na pari, najbolje pet minuta.

 6. Crvena paprika – najbolje sirova

Sirova paprika ima dva puta više vitamina C nego što ima naranča. Vitamin C je nestabilan na toplini i kuhanje rezultira da razina hranjive tvari pada ako se kuha.

 Grickanje sirove crvene paprika i humusa dobar je način da se postigne raznolikost antioksidansa koji se skrivaju u povrću, a jačaju imunitet.

7. Kupus – najbolji kuhan

Kupus je povrće koje se izvrsno slaže s ukusom jabuke, začinima i crnim vinom ili se blanširano upotrebljava kao zamena za ručak. Samo ne odbacujte najtamnije spoljne listove, oni su prepuni vitamina C, a imaju i narandžasti pigment beta karotena i žutog karotenoida, lutein.

Redovite doze luteina povezuju se sa smanjenjem degeneracije makule povezane sa starenjem.

 8. Kelj – najbolji sirov

Kelj je bogat vitaminom A i vitaminom C, oba važna vitamina za zdravu kožu, plus folati važni za zdravu krv, zdrav imunosustav i kognitivne funkcije.

90 g jednom u pet dana daje nam 108 mg folata, 99 mg vitamina C i 117 mg kalcija. Trećina vitamina C gubi se kuvanjem ako kelj vri, pa je ispravno staviti kelj u što manje vode i kuhvati ga vrlo kratko.

Nutricionistkinja Bond preporučuje: “Uravnotežena dijeta trebala bi imati i sirovu i kuvanu hranu. Ne može biti jedan opšti pristup pripravi povrća. Toplina uništava određene nutrijente kao što su vitamin B i vitamin C. Ali dobro izbalansirana dijeta, koja uključuje oba načina pripreme, znači da će naše telo dobiti sve potrebne sastojke.

Kao nutricionistkinja uvek preporučujem da se povrće kuva na pari i to što je kraće moguće. Neke metode kuvanja čak i povećavaju sadržaj hranjivih stvari nekog povrća i voća. Možda zato što imaju debele naslage ćelija koje se ne mogu razoriti žvakanjem jedu se sirove. Kuvanje omekšava te stanice pa telo može upiti sastojke u njima.

“Menja li se boja tokom kuvanja, to je znak da su nutrijenti i fitokemikalije uništene. Ako ih stavljate da vre, ne više od pet minuta. Ne dođite u iskušenje da dodajete sodu bikarbonu, očuvaćete boju, ali uništiti vitamine.”

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori