Korišćenje suvih biljnih začina je takođe dobro, ali sveže ubrano bilje daleko je intezivnijeg ukusa i daleko delotvornije.

ORIGANO:

Uzgoj origana je vrlo lak. Možete početi tako što ćete uzeti seme, pelcer ili već iznikle mladice. Važno je da ima dosta sunca, bilo bi dobro da bude na postavljen na južnoj strani. zalivajte ali ne previše. Mali listovi origana su puni ukusa, savršeni za pravljenje domaće pice i brusketa, ali i za marinade. Origano daje najbolji ukus jelima.

BOSILJAK:

Kada se bosiljak gaji kao saksijska biljka, potrebno je pripremiti supstrat (zemljišnu mešavinu) za njegovo gajenje, ovu mešavinu naći ćete u svakoj poljoprivrednoj apoteci. Stavite ga na sunčano i svetlo mesto, takođe zalivajte po malo. Povedite računa da sve cvetne pupoljke koji se pojave zgnječite. Jer kada bosiljak počne cvetati, ukus lista opada.

PERŠUN:

Peršun je jedna od najviše korišćenih vrsta začinskog bilja u kuhinjama naših domaćica. Uspešno uspeva u kućnim uslovima bez mnogo truda i brige. Svaka kuća bi trebalo da ima svežu biljku peršuna.

RUZMARIN:

Lepo napreduje ukoliko se gaji u saksijama na terasi ali i u zatvorenom prostoru. Ukoliko ga tokom držite u sobi tokom jeseni postarajte se da uvek bude na dobro osunčanom prozoru kako bi mogao da dobije što veću količinu sunca.

MAJČINA DUŠICA:

Majčina dušica je biljka koja se lako održava u saksijama, tolerantna je na sušu, a može podneti i malo zanemarivanja. Osim toga, izgleda fantastično kada je posađena u saksijama Dajte joj dovoljno sunca, ali nemojte preterati. Otporna je na sušu i preferira suvo zemljište, tako da ni sa zalivanjem ne treba preterati.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori