Vaš omiljeni portal će vam u narednom periodu predstaviti žene iz našeg okruženja koje se kreativno izražavaju na razne načine. Bilo da se radi o hobiju, radionici, malom ili velikom biznisu, ove žene svakako imaju šta da kažu i zaslužuju da im se posveti pažnja javnosti. Vjerujemo da će i vama poslužiti kao inspiracija.

Ovog puta razgovarali smo sa M. Asanović Ć. koja, pored svog redovnog posla i porodičnih obaveza, uspijeva da pronađe vrijeme za kreativno izražavanje u vidu izrade predivnih komada nakita. 

Koliko dugo se bavite izradom nakita i da li ste samouki?
Ima već 4-5 godina od kada sam prvi put dobila paketić polimerske gline i bila potpuno opčinjena šta je sve moguće od nje napraviti. Veći broj tehnika sam naučila sama, mada moram pomenuti i brojne umjetnike okupljene oko foruma mojrucnirad sa kojima sam razmjenjivala i razmjenjujem  zaista sjajne ideje i savjete i od kojih sam puno naučila.

Kako se rodila ideja za ovakvim tipom kreativnog izražavanja?
Oduvijek sam imala neki hobi. Nekad su to bile bojanke, nekad pletenje kom me je naučila baba Olga, nekada slikanje, a kada sam otkrila polimersku glinu potpuno sam se zarazila :) Od tada traje moje eksperimentisanje i istraživanje. Mislim da jedino iz Afrike nemam materijala i alata :)

Da li je za Vas izrada nakita hobi ili posao?
Po struci sam mr evropskih integracija i profesor engleskog jezika i književnosti, što će reći da mi je ovo samo hobi, uz koji uživam u pravom smislu te riječi.

Gdje pronalazite inspiraciju?
Inspiracija pronalazi mene:) Gotovo uvijek imam na umu šta ću sljedeće da napravim, i dok sam posvećena izradi jednog komada uvijek se jave nove ideje za sledeći poduhvat.

Koje materijale koristite?
Materijal koji najviše koristim je polimerska glina, a zavisno od inspiracije svašta nešto je moguće iskombinovati, kako sa nepečenom tako i sa pečenom glinom. Tehnike i načini kombinovanja gotovih elemenata, što od gline što od tkanina, su brojni. Granica je samo vaša mašta.

Koje tehnike praktikujete i gdje ste ih naučili?
Kako sam savladala brojne načine izrade, sada već radim i isprobavam najsloženije tehnike, zato je za pojedine komade nakita potrebno po nekoliko dana, naročito ako perle imaju neki motiv na sebi, npr. motiv cvijeta, lista ili, recimo, roze trake, simbol borbe protiv raka dojke, koji sam sama osmislila i napravila. Kod ove “tehnike polaganja rolata” (engl. Layering cane work) sve se radi posebno, prvo se pravi tzv. rolat ili štapić (engl. cane) na čijem je presjeku motiv, pa se ti rolati sijeku i djelići se stapaju u perlicu. Evo primjera kako to izgleda u praksi: Uglavnom sam sama istraživala, mnogo čitala, prevodila strane tekstove i, kao što ranije rekoh, komunicirala sa brojnim umjetnicima.

Možete li nam ukratko opisati proces izrade jednog komada nakita?
To i nije baš jednostavno opisati, ali ono što u većini slučajeva radim ide sljedećim redosledom: prvo osmislim koju ću tehniku i boje koristiti, pa tom tehnikom napravim željeni oblik, zatim slijedi bušenje nepečenog komada, potom pečenje, šmirglanje, poliranje i lakiranje. Kada se sve osuši slijedi sklapanje koje je jako zanimljiv, inspirativan i kreativan dio ovog procesa.

malisaveti

 

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori