Pogledajte da li redukcijom obroka može doći do smanjenja kapaciteta želica i da li to znači da ćemo biti manje gladni.

U teoriji se vjeruje da ukoliko jedemo manje, i naš želudac se smanjuje, pa smo onda i manje gladni. Zaustavljamo proces debljanja i živimo život lagani kao perce.

Zvuči idealno dok ne saznaš koliko malo bi zapravo neko trebalo da jede kako bi postigao takvo dejstvo. Istraživanja su pokazala kako, ukoliko gojazni žele da smanje želudac za 75 odsto, moraju da jedu samo 600 kalorija dnevno.

“Plus, čak i da uspijete da smanjite obim želuca, to ne znači kako ćete smanjiti osjećaj gladi”, kaže kalifornijski gastroenterolog Džejms Dž. Li. Lepin i grelin, hemijski spojevi, hormoni, odgovorni su za stvaranje osjećaja gladi. Kada se smanje količine hrane koju unosimo u organizam, poraste proizvodnja grelina i lepina. “To znači, što je želudac manji to je glad veća”, pojašnjava Li.

Mršavljenje izgladnjivanjem najgore je što možete da učinite svom tijelu. Ne samo da nije zdravno, već nije ni djelotvorno. Čak polovina ljudi koja izgladnjivanjem nastoji da smrša vrati se na staru kilažu ili se još dodatno udeblja.Hrana bogata vlaknima i proteinima postiže upravo to, hormonalni balans kojim se smanjuje glad, a povećava potrošnja kalorija.

“Kapacitet želuca nije najvažnija stavka kada je u pitanju mršavljenje”, dodaje Li i ističe kako se smršati može uspostavljanjem kontrole nad radom grelina i lepina.

“Veći broj manjih obroka i najmanje sedam sati sna dnevno osnova su za pravilan rad hormona koji regulišu glad”, poručuje gastroenterolog.

 

 

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori