Doručak je NAJVAŽNIJI obrok!

Doručkom pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred njim. Ukoliko želite da započnete dan ukusno i zdravo i da telu pružite energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka.

1. Voćni sokovi i jogurti

Iako na njima piše da su sto posto prirodni, kupovni voćni sokovi prepuni su šećera i aditiva. Ovakav napitak trenutno će vam dati energije, ali vam je i vrlo brzo oduzeti. Isto tako, kupovni sokovi nemaju veliku nutritivnu vrednost. Radije posegnite za pravim voćem koje sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave pa ga obogatite kašikom žitarica.Isto važi i za voćne jogurte, pa radije odaberite nezaslađeni probiotik pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

2. Pekarski proizvodi

Peciva, krofne i ukusni proizvodi od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i zasitni, ali ti proizvodi takođe često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško probavljivo i siromašno nutritivnim vrednostima koja su vašem organizmu preko potrebna za normalan rad. Ukoliko volite da pojedete pecivo ujutru, odaberite ono od celog zrna žitarica pa ga premažite mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom.

3. "Zidarski" doručak

Zidarski doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite težak fizički posao, ovakav doručak vašem telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti.Velike količine nezdravih masnoća završiće u obliku masnog tkiva, a vaš organizam neće dobiti sve vitamine, minerale i vlakna koja su mu potrebna. Ukoliko volte da pojedete ujutru jaje, najbolje bi bilo da ga skuvate i kombinujete uz krišku prepečenog hleba i čaj.

malisaveti

Komentari

Pratite nas na FB!

Lajkujte Recepte od A do Š!
X Zatvori